Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”: Transferă responsabilitatea de la agresor la victimă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

Amnesty International „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el.

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a adăugat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

„Aproape 200 de clădiri religioase - temple şi case de rugăciune de diferite confesiuni - au fost avariate sau distruse de loviturile ruseşti. Aproape 900 de unităţi medicale. Peste 2.200 de instituţii de învăţământ. Zeci de universităţi, sute de şcoli şi grădiniţe. Ocupatorii au tras în mod deliberat artilerie şi mortiere în mod repetat asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru apă, în autobuzele de evacuare şi în mod repetat în staţiile de transport public. Armata rusă nu s-a abţinut nici să lovească la memorialele victimelor Holocaustului, la cimitire... La tabăra cu prizonieri de război din Olenivka. Şi nu există rapoarte despre asta dintr-un motiv oarecare. Aceasta este selectivitate imorală.

Oricine amnistiază Rusia şi care creează în mod artificial un astfel de context informaţional încât unele atacuri ale teroriştilor sunt presupus justificate sau presupus de înţeles, nu poate să nu realizeze că îi ajută pe terorişti. Şi dacă oferiţi rapoarte manipulative, atunci împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor", a mai spus Zelenski.

Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, a acuzat joi Amnesty International.

Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală de apărare a drepturilor omului.

Kievul denunţă aceste acuzaţii drept parte a „unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba s-a declarat „indignat” de aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat „nedrepte”.

„Sunt la fel de indignat ca voi de raportul Amnesty International. Eu îl consider nedrept”, declară el într-o postare video pe Facebook.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite