Zeci de mii de francezi au protestat faţă de reforma Codului Muncii

Zeci de mii
de francezi au protestat faţă de reforma Codului Muncii

FOTO AFP

Cel puţin 16.000 de oameni au ieşit în stradă la Paris şi alte mii în restul Franţei, pentru a protesta faţă de reforma Codului Muncii, relatează „Le Figaro“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit organizatorilor, aproximativ 55.000 de parizieni şi-au strigat nemulţumirea în stradă. Printre ei s-a aflat şi liderul extremei-stângi, Jean-Luc Melenchon.

Cortegiul a pornit în jurul orei locale 14.00 (15.00 ora României), din Montparnasse şi s-a îndreptat spre Piaţa Italiei, unde au avut loc incidente. Forţele de ordine au fost nevoite să folosească gazele lacrimogene.

Şi la Bordeaux au avut loc incidente, un grup de anarhişti încăierându-se cu forţele de ordine.

La Nantes, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, care apoi a început să construiască un zid simbolic.

Incidente la Paris FOTO Twitter @raphaellbed

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat la Marsilia pentru a inspecta pregătirile pentru Jocurilor Olimpice din 2024, a discutat aproximativ un sfert de oră cu manifestanţii strânşi în Vieux-Port.

Legea abilitării care autorizează Guvernul francez să reformeze prin ordonanţe Codul Muncii a fost promulgată discret de Emmanuel Macron şi a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Ea autorizează Guvernul, într-un termen de şase luni începând de la promulgare, „să ia prin ordonanţe orice măsură care ţine de domeniul legii“ în vederea reformării Codului Muncii.

Aceste ordonanţe - al căror conţinut a fost dezvăluit la 31 august de către Exercutivul lui Edouard Philippe  - urmează să fie prezentate în Consiliul de Miniştri pe 22 septembrie şi ar putea să intre în vigoare după semnarea lor de către şeful statului Emmanuel Macron.

În prelungirea Legii muncii din 2016, ordonanţele modifică negocierea acordurilor colective de muncă în întreprinderi, cărora le sporeşte rolul.

Ele prevăd, între altele, plafonarea compensaţiilor în caz de concediere abuzivă, reducerea termenului recursului, fuzionarea instanţelor reprezentative ale personalului şi posibilitatea de a negocia fără sindicat în întreprinderi mici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: