Zeci de mii de spanioli au ieşit în stradă pentru a cere abolirea monarhiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţi spanioli adunaţi în Piaţa Puerta del Sol FOTO Reuters
Manifestanţi spanioli adunaţi în Piaţa Puerta del Sol FOTO Reuters

Zeci de mii de persoane au ieşit luni seară pe străzile din Madrid, precum şi în alte oraşe din Spania, pentru a cere oficialilor abolirea monarhiei şi instaurarea republicii. Reacţia spaniolilor vine în contextul în care luni regele Juan Carlos şi-a anunţat abdicarea în favoarea fiului său, Felipe, relatează AFP.

Demonstranţii, adunaţi în apropierea pieţei Puerta del Sol, din Madrid, în număr de aproximativ 15.000, au cerut convocarea unui referendum prin care să se stabilească dacă spaniolii mai doresc monarhia sau, dimpotrivă, vor să fie instaurată republica.

„Spania va fi în curând republică”, „Nu vrem rege, vrem referendum”, „Cei din dinastia Bourbon să vină la alegeri” sunt câteva mesaje pe care manifestanţii spanioli le strigau în stradă.

Pentru a nu exista incidente, poliţia din Madrid a hotărât să blocheze accesul către Palatul Regal, situat la o distanţă de circa 300 de metri de Piaţa Puerta del Sol.

Demonstraţii de amploare au avut loc şi în Piaţa Catalonia din Barcelona, acolo unde spaniolii au arborat mai multe drapele republicane din 1931. În total, în peste 40 de oraşe din Spania, oamenii au ieşit pe străzi pentru a cere desfiinţarea monarhiei.

De asemenea, proteste identice au avut loc şi în mai multe capitale europene precum Berlin, Bruxelles sau Paris, acolo unde sute de spanioli au cerut abolirea monarhiei din ţara lor.

Potrivit sursei citate, manifestanţii din Spania s-au adunat în pieţele publice la apelul mai multor partide politice şi organizaţii de stânga, în principal prin intermediul reţelelor sociale.

„Consider că este un moment potrivit pentru a proclama Republica în Spania”, a declarat un manifestant în vârstă de 24 de ani. De asemenea, un alt tânăr a spus că nu mai doreşte să aştepte încă 40 de ani pentru a avea această oportunitate. „Trebuie să schimbăm lucrurile acum”, a declarat pentru sursa citată un student în vârstă de 25 de ani.

Un alt participant la protest, în vârstă de 52 de ani, a transmis presei locale că din punctul său de vedere „monarhia este discreditată şi nu mai mare sens într-o Europă democratică”.

Luni, regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, a decis să abdice în favoarea fiului său, prinţul Felipe, anunţul acestui eveniment fiind făcut iniţial de premierul Mariano Rajoy.

Într-o declaraţie televizată, regele Spaniei a precizat că face acest gest pentru a impulsiona o „reînnoire a monarhiei spaniole” şi pentru că fiul său, prinţul Felipe (45 de ani), are deja maturitatea necesară pentru a prelua conducerea statului.

Încrederea spaniolilor în regele Juan Carlos s-a diminuat în ultimii ani din cauza scandalurilor de corupţie.


Citeşte şi:

Regele Spaniei Juan Carlos abdică

Regele Juan Carlos al Spaniei în vârstă de 76 de ani va abdica după o domnie de 39 de ani. Tronul regatului spaniol îi va reveni prinţului moştenitor Felipe. Zvonurile privind o posibilă abdicare din cauza problemelor de sănătate a Regelui Juan Carlos existau încă din 2013, când alţi doi monarhi europeni au cedat tronurile, moştenitorilor lor.

Cine este Felipe, noul Rege al Spaniei

Modern şi discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie şi pe care şi-l asumă astăzi, la 46 de ani, succedându-i tatălui său, Juan Carlos, a cărui abdicare a fost anunţată luni, relatează AFP.

Moda abdicărilor a cuprins Europa

Monarhul spaniol devine al treilea rege european care abdică în ultimele 12 luni şi al patrulea la nivel internaţional, după regina Beatrix a Olandei, regele Albert al II-lea al Belgiei şi emirul Qatarului, şeicul Hamad ben Khalifa Al Thani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite