Zeci de oficiali spanioli, reţinuţi într-un dosar de corupţie. Prejudiciul: 250 de milioane de euro

Zeci de
oficiali spanioli, reţinuţi într-un dosar de
corupţie. Prejudiciul: 250 de milioane de euro

Manifestanţi spanioli care cer judecarea celor politicienilor suspectaţi de implicare în acţiuni de corupţie. FOTO: Reuters

Cel puţin 50 de politicieni şi funcţionari publici spanioli, printre aceştia fiind şi membri ai partidului de guvernământ, au fost reţinuţi luni într-un mare dosar de corupţie, potrivit „The Guardian”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii implicaţi sunt acuzaţi că au luat mită în valoare de 250 de milioane de euro în schimbul acordării de contracte publice şi permise ilegale de construcţie. Banii au fost plătiţi în mare parte de companii de construcţii care primeau în schimb contracte publice şi modificări ale planurilor urbanistice zonale.

Investigaţia vizează, până în prezent, doar politicieni şi funcţionari publici din oraşele Madrid, Murcia, Leon şi Valencia.

Procurorii spanioli au început o mare campanie anticorupţie, iar lista politicienilor puşi sub acuzare este din ce în ce mai lungă. Printre cei 51 de suspecţi reţinuţi sub acuzaţia de luare de mită se numără atât politicieni ai puterii cât şi cei ai opoziţiei spaniole, au anunţat procurorii.

Persoana cea mai cunoscută care apare în acest scandal de corupţie este Francisco Granados, fost şef al filialei din Madrid a partidului de guvernământ., Partidul Popular.

Anchetatorii au blocat peste 400 de conturi în care cei implicaţi încercau să ascundă mită în încercarea de a recupera o parte din pejudiciul. Potrivit surselor judiciare, citate de „The Guardian”, unele erau deschise la bănci din străinătate, inclusiv în Elveţia.

De asemenea, aceleaşi surse susţin că numărul politicienilor reţinuţi sau măcar anchetaţi în acest dosar ar putea creşte în zilele următoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: