Zeci de bărbaţi şi băieţi, printre victimele violurilor comise de soldaţii ruşi în Ucraina. Oficial ONU: „Acesta este doar vârful aisbergului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Bărbaţi şi băieţi se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldaţii ruşi în Ucraina. Echipele de procurori şi anchetatori au adunat dovezi ale violenţei sexuale pe scara largă, de când forţele ruse s-au retras din zona Kievului, luna trecută, relatează The Guardian.

„Am primit rapoarte, neverificate încă, despre cazuri de violenţă sexuală împotriva bărbaţilor şi băieţilor din Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violenţa sexuală în timpul războiului, la o conferinţă de presă la Kiev, adăugând că pentru victime este foarte dificil să raporteze astfel de agresiuni sexuale.

„Este greu pentru femei şi fete să raporteze violurile din cauza stigmatizării, printre alte motive, dar de multe ori pentru bărbaţi este chiar mai greu. Trebuie să creăm un spaţiu sigur pentru ca toate victimele să reclame cazurile de violenţă sexuală,” a mai spus ea, potrivit Digi24. 

Potrivit oficialului ONU, zecile de cazuri de violenţă sexuală investigate în prezent „sunt doar vârful aisbergului” şi a îndemnat victimele violurilor să depună plângere.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova a spus că Moscova a folosit violul ca strategie deliberată, „pentru a speria societatea civilă, pentru a face totul pentru a forţa Ucraina să capituleze”. Aceasta a spus că a colectat plângeri de violenţă sexuală comise de soldaţii ruşi împotriva unor bărbaţi şi femei de toate vârstele, de la copii până la persoane în vârstă.

Au existat puţine relatări publice despre violenţa sexuală în Ucraina. Unele victime au părăsit ţara, iar altora le este frică să vorbească despre experienţa lor, a spus Venediktova.

Cu toate acestea, echipele de procurori şi anchetatori au adunat dovezi ale violenţei sexuale pe scară largă, de când forţele ruse s-au retras din zona Kievului, luna trecută.

Violurile în grup, atacurile sub ameninţarea armei şi violurile comise în faţa copiilor se numără printre mărturiile sumbre pe care procurorii le-au adunat de la victime şi familiile acestora.

Anchetatorii ucraineni au identificat deja soldaţi ruşi despre care presupun că sunt responsabili pentru crime de război, inclusiv violenţă sexuală, şi a fost emis un mandat de arestare pentru un bărbat acuzat de viol.

De asemenea, a existat sprijin internaţional pentru investigaţii, experţii criminalistici francezi şi olandezi fiind deja pe teren. Marea Britanie a promis şi ea că va trimite anchetatori pentru a ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război, inclusiv ale violenţei sexuale.

Cu toate acestea, mulţi se întreabă dacă soldaţii care s-au retras deja vor fi urmăriţi penal, deoarece aceştia se află sub protecţia guvernului de la Moscova care a ordonat invazia şi neagă săvârşirea acestori orori. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite