Yanis Varoufakis ar urma să lanseze o mişcare politică paneuropeană de stânga

Yanis Varoufakis ar urma să lanseze o mişcare politică paneuropeană de stânga

Yanis Varoufakis ar urma să lanseze o mişcare politică de stânga FOTO AP

Fostul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, ar urma să lanseze o mişcare politică paneuropeană de stânga, luna viitoare, în Berlin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Varoufakis, care a devenit celebru după ce a deţinut poziţia de ministru al Finanţelor în primul guvern Tsipras, ar urma să lanseze un proiect politic prin care speră să reformeze instituţiile Uniunii Europene, scrie cotidianul german socialist Neues Deutschland, citat de Deutsche Welle.
 
Mişcarea „Democraţie în Europa 2025” (DiEM 25) ar urma să fie prezentată în februarie de Varoufakis la teatrul Volksbühne din Berlin.
 
Evenimentul, care ar urma să aibă loc pe 9 februarie, apare şi în programul teatrului, unde se precizează că Varoufakis va introduce mişcarea alături de „colaboratori din toată Europa care vor prezenta idei concrete privind democratizarea Europei şi evitarea fragmentării ei”.
 
Într-un interviu din octombrie, fostul ministru elen de Finanţe declara că familiaritatea sa cu întâlnirile dure ale Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din ţările Zonei Euro), în care a negociat al treilea pachet de ajutor pentru ţara sa, i-a arătat că Uniunea Europeană nu este autonomă şi are nevoie urgentă de transparenţă.
 
Yanis Varoufakis a ocupat portofoliul Finanţelor în primul guvern Tsipras. El şi-a dat demisia, şi s-a distanţat de premierul Alexis Tsipras, după ce acesta a acceptat condiţiile Uniunii Europene pentru un al treilea pachet de ajutor pentru Grecia.
 
Ulterior, Varoufakis a fost în pericol să îşi piardă imunitatea, în urma a două plângeri depuse împotriva sa pentru înaltă trădare.
 
Acuzaţiile au venit după ce Varoufakis a dezvăluit că elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plăţi, pentru a permite continuarea tranzacţiilor bugetare în cazul prelungirii măsurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finanţelor a susţinut că nu era nimic ilegal în acest plan controversat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: