Islamistul care l-a decapitat pe soldatul britanic la Woolwich a fost arestat, în 2010, pentru un complot „de inspiraţie Al-Qaeda”

Islamistul care l-a decapitat pe soldatul britanic la Woolwich a fost arestat, în 2010, pentru un complot „de inspiraţie Al-Qaeda”

Michael Adebolajo FOTO The Independent

Michael Adebolajo, originar din Nigeria, a fost arestat în 2010, în Kenya, pentru că ar fi pus la cale un complot „de inspiraţie Al-Qaeda”. Familia lui susţine că, în timpul arestului, a fost supus unor torturi dure care „l-au adus la capătul răbdărilor”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Michael Adebolajo, unul dintre suspecţii atacului comis în suburbia londoneză Woolwich, în urma căruia Lee Rigby, soldat britanic în vârstă de 25 de ani, a murit, se afla în vizorul autorităţilor britanice de cel puţin trei ani, după ce a fost arestat, în 2010, în Kenya, suspectat fiind de punerea la cale a unui complot „de inspiraţie Al-Qaeda”, dezvăluie publicaţia „The Independent”.

Adebolajo este unul din şapte bărbaţi arestaţi în momentul sosirii pe teritoriul Kenyei, în noiembrie 2010. „Un nigerian cu paşaport britanic suspectat că pune la cale un complot”, astfel a scris presa locală despre Adebolajo.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii tranzitau Kenya, destinaţia lor fiind, de fapt, Somalia, unde urmau să se alăture grupării teroriste Al-Shabaab.

Membrii familiei lui Adebolajo susţin că Michael a fost supus unor torturi dure în timpul arestului, înainte să fie deportat în Marea Britanie, fără a fi, însă, acuzat de nicio infracţiune.

După acest incident, Michael Adebolajo a fost abordat în repetate rânduri de agenţii serviciului de informaţii interne, MI5, care ar fi pus presiune pe el pentru a deveni informator în cadrul anumitor grupări islamiste. Potrivit „The Independent”, şi rudele atacatorului nr.1 din Woolwich au fost „harţuite” de agenţii MI5, fiind interogate în repetate rânduri de autorităţile britanice.

Cumnatul lui Michael Adebolajo a declarat că agenţii îi forţau mâna pentru a spiona imami din moscheele de pe teritoriul Marii Britanii.

Afirmaţiile, deocamdată neconfirmate, potrivit cărora oficiali ai MI5 aveau la cunoştinţă viziunea radicalistă a lui Michael Adebolajo cresc presiunea asupra serviciilor de informaţii, care nu l-au trecut pe lista ameninţărilor, fapt care ar fi putut preveni uciderea militarului Lee Rigby, săvârşită miercuri, în suburbia londoneză Woolwich.

Abu Zuybyr, căsătorit cu Christiana, sora atacatorului, a declarat, sâmbătă seară, că Michael era „euforic” în ultima perioadă pentru că devenise tată. „Apoi lucrurile s-au schimbat, au devenit brusc ciudate”, a adăugat, însă, Abu Zuybyr.

Stând de vorbă cu jurnalistul „The Independent” într-o cafenea de lângă moscheea din vestul oraşului Lancashire, însuşi Zuybyr se întreabă: „Ce-o fi cauzat schimbarea de comportament?”

Pe lângă anchetatori, şi familia lui Michael caută răspunsuri la întrebări ce vizează acţiunile acestuia. Rudele susţin că presiunea constantă a agenţilor MI5 pentru a-l coopta ca informator l-au determinat pe tânărul musulman să recurgă la gestul extrem.

„Asta este părerea familiei: serviciile secrete l-au adus la capătul răbdărilor”, atrage atenţia Abu Zuybyr.

Totodată, cumnatul atacatorului aminteşte de o schimbare radicală de comportament care a avut loc în 2010, după ce s-a întors din Kenya. Potrivit lui Abu Zuybyr, Michael nu se plecase în ţara africană cu gânduri criminale, ci pentru a studia araba şi Islamul în moscheele din capitala Nairobi.

Investigaţiile autorităţilor kenyene contrazic, însă, afirmaţiile acestuia. Anchetatorii susţin că atacatorul nr.1 de la Woolwich s-a prezentat forţelor de ordine sub un nume fals, Michael Olemindis Ndemolajo, şi că acesta intenţiona, de fapt, să se alăture grupării teroriste Al-Shabaab din Somalia, pentru a săvârşit un complot „de inspiraţie Al-Qaeda”.

 


Citeşte toate articolele despre atacul terorist din Woolwich

Marea Britanie: numărul atacurilor antimusulmane a crescut vertiginos după uciderea unui soldat britanic în Londra

Faith Matters, o organizaţie din Marea Britanie care monitorizează atacurile asupra musulmanilor, a informat că s-a înregistrat o creştere alarmantă a atacurilor de acest fel de miercuri, de când soldatul britanic Lee Rigby a fost ucis în plină stradă în cartierul londonez Woolwich, scrie BBC. 

Cine este Michael Adebolajo, islamistul care l-a măcelărit în plină stradă pe soldatul britanic Lee Rigby

Obişnuia să fie „un băiat de treabă”, care era „prietenos şi foarte politicos” şi „doar voia să-i ajute pe toţi”, însă după ce a măcelărit în plină stradă un soldat britanic Michael Adebolajo a devenit „un nebun”, „un animal”, care tăia un om „precum o bucată de carne”.

Serviciile secrete britanice MI5 au încercat să-l recruteze pe unul dintre autorii atacului terorist de la Londra

Serviciile secrete de informaţii interne din Marea Britanie, MI5, au încercat să-l recruteze pe unul dintre autorii atacului din suburbia londoneză Woolwich, în urma un soldat britanic a sfârşit decapitat.

FOTO Soţia soldatului decapitat în Londra: „Credeam că va fi în siguranţă în ţara lui“

Soţia soldatului ucis miercuri seară la Londra de doi terorişti susţine că a fost cu atât mai şocată să afle de moartea acestuia, cu cât se aştepta ca el să fie în siguranţă în Marea Britanie.

VIDEO „Îngerul din Woolwich“, femeia care a înfruntat islamiştii care au decapitat soldatul britanic: „Mai bine eu decât un copil“

Deşi întregul arhipelag britanic este şocat de atacul islamist asupra unui soldat britanic, presa britanică şi-a îndreptat joi atenţia către Ingrid Loyau-Kennett, care a discutat cu atacatorii imediat după atentat şi a încercat să-i calmeze, înainte ca aceştia să comită vreo altă crimă.

FOTO Victima atacului terorist de la Londra: soldatul decapitat avea 25 de ani şi era tatăl unui băiat de doi ani

Soldatul ucis în mod brutal miercuri seară la Londra de doi terorişti a fost identificat drept Lee Rigby, un tânăr în vârstă de 25 de ani din al doilea Batalion al Regimentului Regal de Infanterie (fusilieri). Era căsătorit, avea un băiat în vârstă de doi ani şi era un fan înfocat al echipei de fotbal Manchester United.

VIDEO Capturarea extremiştilor islamişti: cum au fost puşi la pământ criminalii soldatului britanic

Operaţiunea de capturare a celor doi suspecţi în cazul oribilei crime petrecute miercuri în cartierul londonez Woolwich a durat câteva secunde, înregistrarea obţinută de cotidianul britanic „The Daily Mirror” arătând cum forţele de ordine au tras mai multe focuri de armă până când au reuşit să-i pună la pământ pe cei doi agresori.

VIDEO Temerile autorităţilor de la Londra, transformate în realitate de atacul terorist din Woolwich

Atacul de miercuri din Woolwich (sud-estul Londrei) a şocat Marea Britanie, însă şefii serviciului de securitate naţională se temeau tocmai de un asemenea atac, consideră Dominic Casciani, corespondentul BBC pe teme de politică internă.

Londra, în stare de şoc: Cum s-a desfăşurat atacul terorist care a zguduit capitala britanică

O stradă din cartierul londonez Woolwich a fost scena unei crime oribile petrecute miercuri după-amiază, când doi bărbaţi de culoare au dat cu maşina peste un militar britanic, iar apoi l-au atacat cu un satâr şi un cuţit de măcelar şi l-au decapitat.

VIDEO Mesajul celor doi extremişti de la Woolwich: „Vrem să pornim un război în Londra diseară“

O mamă a doi copii a povestit despre încercarea sa de a-i convinge pe tinerii care au ucis un soldat şi au rănit alte două persoane să renunţe la armele pe care le aveau în posesie.

Reuniune de criză a guvernului britanic, după atacul islamist de la Londra

Premierul britanic David Cameron prezideză o reuniune de criză vizând analizarea unor eventuale măsuri de securitate de adoptat în urma uciderii barbare a unui militar de către doi bărbaţi ce au dat dovadă de un discurs extremist islamist.

VIDEO Un mort şi doi răniţi într-un atac terorist comis în Londra. Un soldat a fost decapitat cu o macetă de doi islamişti

Un militar britanic a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite prin împuşcare, în sud-estul Londrei, în ceea ce pare a fi un atac terorist, relatează Sky News.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: