Wikileaks: Poroşenko a fost informator al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wikileaks a publicat recent două documente cu informaţii sensibile care vizează activităţi ale diplomaţiei americane în Ucraina. Potrivit acestora, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost informator al Statelor Unite, fiind menţionat în documente care aparţin ambasadei americane din Kiev.

Magnatul ucrainean ar fi oferit ambasadei americane din Kiev informaţii legate de un complot ce viza formarea unei coaliţii de guvernare în 2006, arată documentele remise de organizaţia Wikileaks. Informaţiile au fost destinate ambasadorului Jon Herbst, pentru a-l pune la curent cu situaţia de pe scena politică a Ucrainei din aprilie 2006. Poroşenko s-a recomandat drept o sursă din interiorul partidului Naşa Ukraina (Ucraina noastră), formaţiune politică loială fostului preşedinte Viktor Iuşcenko.

Însă diplomatul american a pus sub semnul întrebării informaţiile primite de la Poroşenko, bănuindu-l că ia parte la unele jocuri din umbră menite să o arunce în închisoare pe fosta prim-ministră Iulia Timoşenko, fostă aliată a lui Iuşcenko, dar şi pe fostul preşedinte interimar Olexandr Turcinov.

Specializat în publicarea de documente provenind din scurgeri de informaţii confidenţiale, site-ul Wikileaks a mai publicat recent o serie de informaţii secrete care o incriminează pe Timoşenko.

Conform unui raport al ambasadorului american la Kiev trimis la Washington la 14 aprilie 2006, Iulia Timoşenko, unul din liderii „Revoluţiei portocalii” din 2004, ar fi avut legături cu mafia ucraineană în anii '90, în perioada în care ea conducea grupul „Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei”, notează Agerpres.

Diplomatul american face referire, de asemenea, la site-ul de informaţii Ukrainskaia Pravda, potrivit căruia Oleksandr Turcinov, fost şef al serviciilor secrete ucrainene (SBU), considerat un apropiat al Iuliei Timoşenko, a şters informaţiile despre activităţile mafiotului Semion Moghilevici din dosarele serviciilor secrete ucrainene.

„Într-un articol datat 16 martie, care citează o sursă din cadrul SBU, se arată că informaţiile suprimate ar fi conţinut probe de tranzacţii dubioase între Moghilevici şi Timoşenko”, scrie WikiLeaks, citat de Agerpres.

Semion Moghilevici este considerat de agenţiile de informaţii europene şi americane drept „şeful şefilor” mafiilor ruseşti şi el este văzut de FBI ca unul din cei mai periculoşi mafioţi ai lumii. În aprilie 2013, revista Foreign Policy l-a inclus pe lista celor mai influente persoane ale lumii contemporane.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite