Washingtonul şi Varşovia au semnat acordul care consolidează prezenţa militară americană pe teritoriul polonez

Washingtonul şi Varşovia au semnat acordul care consolidează
prezenţa militară americană pe teritoriul polonez

Soldaţi americani în Germania FOTO Getty Images

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a semnat un nou acord de apărare cu Polonia, care prevede repartizarea trupelor SUA din Germania, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform acordului, numărul trupelor americane din Polonia se va ridica la aproximativ 5.500.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că numărul poate fi crescut rapid la 20.000, dacă există vreo ameninţare.

Acordul îmbunătăţit de cooperare pentru apărare (EDCA) a fost semnat sâmbătă de Pompeo şi Blaszczak la Varşovia.

Aceasta va fi o garanţie extinsă - o garanţie că, în caz de ameninţare, soldaţii noştri vor rămâne alături", a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la ceremonia de semnare.

De asemenea, va folosi pentru creşterea securităţii altor ţări în partea noastră a Europei", a spus el.

În prezent, aproximativ 4.500 de militari americani sunt staţionaţi în Polonia, iar alţi 1.000 vor fi adăugaţi în cadrul noului pact. Sediul Corpului V al Armatei SUA va fi, de asemenea, relocat din Germania în Polonia.

Luna trecută, SUA au confirmat că aproape 12.000 de militari - din peste 38.000 - vor fi retrasi din Germania în ceea ce a descris ca o repoziţionare „strategică” a forţelor sale în Europa.

Aproximativ 6.400 de militari sunt trimişi acasă, iar restul s-au mutat în alte ţări ale NATO, inclusiv Polonia, Italia şi Belgia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările