Washingtonul a trimis scrisori de avertisment companiilor implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au trimis scrisori de avertisment întreprinderilor implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2 în care se spune că li se vor impune sancţiuni.

mbasada americană la Berlin a confirmat informaţia publicată duminică în cotidianul german Bild, spunând că Statele Unite nu vor ca livrările de gaz către Europa să fie controlate de Kremlin. Gazoductul plănuit să lege pe mare Rusia de Germania ar dubla capacităţile de export ruseşti către Europa pe o rută care ocoleşte ţările est-europene.

„Scrisoarea le aminteşte tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancţiunilor americane”, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin. El a confirmat astfel o informaţie publicată duminică în cotidianul german Bild, care dezvăluia trimiterea de misive către societăţile germane vizate.

Această iniţiativă a Administraţiei americane „nu are drept scop de a fi percepută ca o ameninţare, ci ca un mesaj clar al politicii americane”, a subliniat purtătorul de cuvânt, estimând că singurul „şantaj”posibil în acest dosar ar fi acela de a vedea Kremlinul controlând livrările de gaz către Europa în viitor.

În centrul controversei se află proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care permite livrarea de gaz rusesc către Germania şi alte ţări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică şi prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma acelaşi parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci ţări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Germania. Miza este de a dubla capacitatea de gaz transportată.

Proiectul Nord Stream 2 asociază gigantul rus Gazprom mai multor companii europene: grupurile energetice germane Wintershall şi Uniper, grupul olandezo-britanic Shell, grupul francez Engie şi cel austriac OMV.

SUA au criticat deja de mai multe ori acest proiect, însă acum ele trec la o etapă nouă, adresându-se direct companiilor vizate pentru a le atenţiona în legătură cu riscul unor sancţiuni.

Potrivit Germaniei, susţinută de Franţa şi Austria, proiectul va permite o aprovizionare mai stabilă şi mai puţin costisitoare cu gaz a Europei.

Ucraina consideră acest proiect un mijloc al Moscovei de a o asfixia pe plan energetic şi a spori astfel presiunea politică la adresa sa, în condiţiile în care cele două ţări sunt în conflict în problema Peninsulei Crimeea şi a părţii estice a Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite