„Votul este scânteia care poate aprinde flacăra din sufletul românilor“. Interviu cu Ovidiu Burduşa, consilier judeţean în Vrancea şi om de afaceri în Italia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Burdusa

Aproape toţi românii plecaţi în lumea largă au în raniţă visul întoarcerii acasă. Unii dintre ei şi fac acest pas. Sunt încă puţini.

Ovidiu Burduşa este între cele două categorii: locuieşte şi lucrează în Italia, unde are o afacere de succes dar şi în România, unde vine pe cheltuiala ca să participe la şedinţele Consilului judeţean Vrancea, din care face parte din 2016.

Originar din Panciu, a făcut studii de turism în Bucureşti şi lucrează, de atunci, la Roma, unde a urcat toate treptele profesionale în industria turismului.

De ce nu poate sta departe de ţară şi cum încearcă să îi fie de folos, asta mi-am propus să aflu în acest interviu.

Ciprian Apetrei: Cum aţi ajuns în Italia şi ce anume faceţi acolo?

Ovidiu Burduşa: Am ajuns prima dată în Italia în vara anului 1998. Simţeam nevoia să trăiesc o perioada pe cont propriu, apoi după un an să revin în ţară. M-am întors  acasă la sfârşitul anului 2000, mi-am continuat studiile în economia turismului şi în 2005, după absolvire, am revenit în Italia.

Am lucrat un an şi jumătate ca recepţioner de noapte, apoi am trecut pe tura de după-amiază, iar din 2008 am devenit managerul hotelului. În perioada 2005-2011 am avut în permanentă două joburi. Din 2011 am trecut de la statutul de angajat la cel de proprietar şi angajat în acelaşi timp. Am avut la început un asociat italian. Din 2013 ne-am separat. În 2014 am deschis Corso Grand Suite. De-a lungul timpului am creat de la zero mici unităţi de cazare pe care le-am vândut.

Mă număr printre puţinii români care au avut curajul dar şi inspiraţia de a investi în industria zâmbetului (ospitalităţii)  în zona zero a Romei.

Imagine indisponibilă

De ce v-aţi implicat în politica românească? La ce credeţi că serveşte această activitate?

O.B.: Provin dintr-o familie liberală, bunicul mamei mele a fost primar într-un sat din judeţul Vrancea în perioada interbelică. Am intrat în politică pentru că vreau ca într-o bună zi să revin în ţară. Într-o ţară aşa cum o vedem cu toţii afară. Eram, în octombrie 2015, deja implicat în echipa PNL, atunci când  a fost luată decizia ca la alegerile locale din 2016 să fie prevăzut, în fiecare organizaţie, un loc eligibil pentru românii din diaspora. Iniţiativa a aparţinut preşedintelui organizaţiei Diaspora, senatorul Viorel Badea. Această decizie va fi respectată şi la alegerile locale de anul viitor din 7 Iunie 2020.

Cei de "afară" pot aduce cu adevărat o schimbare în practica politicii locale, aducând experienţa şi cunoştinţele dobândite în ţările în care locuiesc şi lucrează.  

Prin urmare, în 2016 am devenit primul consilier judeţean din diaspora, rol pe care îl iau foarte în serios.

Până în acest moment am 7 prezenţe în plus la şedinţele ordinare faţă de baronul local Marian Oprişan. El locuieşte acolo, eu la 2150 km. El este şi preşedintele Consiliului.

De ce să meargă românii din Diaspora la vot? Sunt voci care spun că ar trebui să îşi vadă de treaba lor.

O.B.: Prin acest vot demonstrăm că ne pasă de ţară. La Revoluţia din 1989 au murit oameni că noi să avem, astăzi, acest drept. Nu ne putem bate joc de el. Nu-i putem lăsa pe alţii să decidă în locul nostru. Vom ieşi la vot în aceste 3 zile pentru şi pentru că nu am uitat umilinţa din 10 August 2018. Ieşim la vot pentru că ne pasă de România, chiar dacă locuim la 2 sau 3 mii de km depărtare de casă.

Mergem la vot pentru că vrem ca într-o bună zi să ne întoarcem acasă, unde trebuie să găsim o Românie normală. Un guvern care să respectate statul de drept şi democraţia.

Cum putem ajuta România,  dacă locuim în lumea largă?

Imagine indisponibilă

O.B.: Noi am plecat din ţară, unde am văzut cu ochii, pentru un trai mai bun dar şi pentru a-i ajuta pe cei rămaşi acasă. Am plecat in lumea largă, dar patria a rămas mereu în sufletele noastre.

Noi contribuim la bugetul naţional  cu peste 5 miliarde de euro în fiecare an. Suntem principalul investitor străin în România. Mai mult decât atât, am arătat, chiar şi atunci când guvernarea vremelnică a încercat să ne îngrădească dreptul la vot, că putem aduce schimbarea şi pe plan politic. Iar pe 10 august am demonstrat că spiritul civic al românilor a reînviat în diaspora. Suntem scânteia care poate aprinde flacăra din sufletul românilor.

Credeţi că un număr important de români s-ar întoarce în ţară,  dacă acolo lucrurile se vor schimba semnificativ?

O.B.: Da, se vor întoarce cu siguranţă. Şi eu, deşi am o afacere de succes în Italia, am decis să mă întorc. Acasă rămâne tot România. Sunt convins că dacă România va oferi posibilitatea unui trăi mai bun, previzibilitate şi servicii de calitate, mulţi se vor întoarce acasă. Salut decizia de a desecretiza dosarul 10 August 2018. Este cea mai înţeleapta decizie luată până acum. Mă bucur că acest dosar nu a fost îngropat aşa cum s-a întâmplat cu dosarul Revoluţiei sau dosarul Mineriadelor. Sper ca, pe viitor, să devină normală comunicarea interinstituţională eficientă, care să evite blocaje ce pot afecta viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat de prea ori în timpul ultimelor guvernări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite