VOT în STRĂINĂTATE: Ofertă excepţională – Paşaport la minut. Românii de peste hotare, în număr redus la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada României în Belgia Referendum 2012
Ambasada României în Belgia Referendum 2012

Prezenţă redusă la urne la secţiile de votare din Belgia unde nici 2.000 de persoane nu votaseră până la ora 18:30 ora României deşi cetăţenii români cu drept de vot îşi puteau face pe loc un paşaport provizoriu doar pentru a pune o ştampilă pe buletinul cu „Da" sau „Nu".

„Era coada până la semnul ăla. (n.n şi arată cîteva sute de metri în jos spre stradă) Ore întregi s-a stau rândul trecut la vot aici la Ambasadă. Trebuiau completate multe hârogării. Acuma merge pe bandă rulantă da' nu vine lumea", a povestit un român care lucrează în Franţa şi care era pe lângă secţiile de votare în căutarea unui şofer care ar avea drum spre nordul ţării. „Nu fac propagandă aici, dar asta nu e treabă. Eu nu votez. Cu ăştia nu ajungem în Schengen ca să scăpăm şi noi de acte şi alte hârtii. Eu am treaba mea aici. Caut un şofer român că am un drum în România", poveşteste cetăţeanul îmbiat civilizat de alţi conaţionali îmbrăcaţi în costume care se perindau pe lângă cele două secţii ale ambasadei şi zâmbeau trecătorilor ca la un restaurant cu meniuri scumpe dintr-o zonă turistică.

Secţiile de votare - două deschise la Ambasada României în Belgia şi la secţia consulară, aflate la câteva metri distanţă erau semnalizate, uşile larg de deschise, afişele lipite cu litere de o schioapă. Doar alegătorii lipseau în cursul după amiezii spre seară. La cele două secţii de votare din Bruxelles au fost aduse 8000 respectiv 5000 de buletine de vot.

Pot vota cu buletinul Belgian? Întreabă un român venit cu alţi doi conaţionali la vot la Bruxelles. „Nu, ne pare rău. Nu aveţi nici paşaport românesc?", întreabă unul dintre reprezentanţii secţiei de votare. „N-am domnule", răspunde românul. „Nici măcar un certificat de naştere că vă facem paşaport temporar", mai încearcă oficialul. Nici din ăla nu am şi am venit de la Mons (n.n. un oraş din sudul Belgiei aflat la peste 100 de km de Bruxelles).

Potrivit datelor oficiale, la ora 18:30 ora României doar 1849 de români votaseră. Populaţia oficial înregistrată este de 40.000 de persoane. Nu toţi au drept de vot. La cele patru secţii de votare din Belgia (două în Bruxelles, una la Liege şi una în nordul ţării, la Antwerp) au fost aduse în total 16.200 de buletine de vot. Prezenţa la referendumul şi alegerile prezidenţiale din 2009 numărul românilor care au votat a fost între 2.700 (turul I la prezidenţiale) şi puţin peste 3.200 de români.

În Spania, unde există una dintre cele mai mari comunităţi româneşti, 8.700 de români votaseră până la sfârşitul după amiezii, relatează Agerpres.Aproximativ 8.700 de români aflaţi în Spania în ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui care se desfăşoară în 46 de secţii de vot din ţara iberică şi-au exprimat duminică opţiunea, mergând la urne. În zece ore de referendum, la ora locală 17, cei mai mulţi votanţi la o singură secţie de vot au fost înregistraţi în Zaragoza /aproximativ 700 de români/.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite