Vladimir Putin şi preşedintele Comisiei Europene nu se înţeleg pe conductele de gaz din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene nu au reuşit să cadă de acord astăzi la Bruxelles asupra unui pachet de energie comun. Cei doi încearcă să ajungă la un compromis.

După o întâlnire tête-à-tête de o oră premierul Putin şi preşedintele Barroso s-au contrazis când au vorbit despre ultimii paşi pe care cei doi parteneri trebuie să-i ia pentru a încheia un acord.

Barroso, menţionând că energia este elementul-cheie în relaţiile dintre UE şi Rusia, a spus că noua legislaţie pentru pachetul de energie care vizează Rusia şi statele membre UE este "separator", adică prevede ca producătorii de gaz natural să nu fie aceeaşi cu transportatorii.

Putin vrea să controleze singur transportul gazelor naturale prin ţevi şi nu doreşte să "lase UE să se pună în faţa intrării", spunând că astfel de legislaţie este "confiscare de proprietate" şi ar duce la creşterea preţului gazului natural. 

Barroso a spus: "Da, am avut într-adevăr în trecut divergenţele noastre însă acum vrem să arătăm că le putem rezolva împreună, pentru că noi şi Rusia avem interese comune". Preşedintele CE a spus că UE are nevoie de Rusia şi îşi doreşte ca aceasta să rămână principalul partener în comerţul cu gaz natural. "Desigur, statele membre plătesc mult, chiar foarte mult şi bine aceste resurse, deci interesul este de ambele părţi," a spus Barroso, râzând. 

Rusia vrea conductele de gaz
"Divergenţele" la care se referă Barroso ar putea avea legătură cu propunerea de legislaţie care ar controla comerţul cu energie între Rusia şi UE. Cei doi lideri au căzut de acord să întocmească un set de reguli care să se aplice resurselor energetice europene, investiţiilor şi comerţului, însă Putin consideră că "paragraful 1 al articolului 44 contrazice acordul", şi reprezintă de fapt "o confiscare de proprietate". Rusia îşi doreşte nu numai să importe gaz natural în UE. Aceasta doreşte să şi poată deţine conductele de transport ale acestui gaz, considerând că este nedrept ca ele să poată fi deţinute doar de companii de energie. Putin a spus că o astfel de situaţie ar ridica considerabil preţul energiei. Experţii vor continua să inspecteze "detaliile", a anunţat acesta. 

Noile legi care ar controla felul în care energia este distribuită în UE s-ar aplica la fel în toate ţările."Legislaţia este compatibilă cu prevederile OMC, respectă principiile parteneriatului dintre Rusia şi UE şi nu este discriminatorie. Mai exact, "acelaşi set de reguli se aplică atât în cazul Rusiei, cât şi în cazul Norvegiei, spre exemplu, sau în cazul ţărilor UE," a spus Barroso.

Gata de compromis
Putin a fost însoţit astăzi la Bruxelles de miniştrii din ţară, care au semnat acorduri cu diferiţi comisari, "ceea ce arată că UE şi Rusia ajung la un compromis necesare unei cooperări bune pe piaţa internă europeană," a spus Barroso.

Citşte şi: Întâlnire istorică în relaţiile UE-Rusia: Colegiul Comisarilor întâlneşte Guvernul Rusiei

Atât Putin, cât şi Barroso au spus că întâlnirea de astăzi a fost un dialog deschis, relaxat, constructiv şi de succes. "Cooperarea şi interacţiunea dintre noi şi UE sunt foarte importante, şi astăzi am avut un dialog foarte deschis cu UE," a spus Putin. "Au fost nişte îngrijorări de partea rusă legate de pachetul de energie al pieţei interne europene, însă astăzi am arătat că putem să lucrăm împreună şi să adresăm problemele. Semnarea acordului UE-Rusia cât mai curând ar fi un pas foarte important în consolidarea relaţiei," a mai spus Barroso. 

Preţul petrolului, "o ameninţare serioasă" 
Preţul ridicat ale petrolului, în prezent la cele mai înalte cote din august 2008, ameninţă creşterea economică mondială, a mai spus premierul rus Vladimir Putin astăzi la Bruxelles. "Astăzi, Brent a ajuns la 118 dolari (pe baril). Aceasta este, desigur, o ameninţare serioasă pentru creşterea economică în lume", a declarat acesta.

În acelaşi context, Putin a amintit ce importanţă are ţara sa ca şi sursă majoră şi "de încredere" de energie, în contextul în care una dintre marile surse de energie ale Europei, Nordul Africii, este înţesată de proteste şi violenţă.

Citeşte şi: Libia a întrerupt furnizarea de gaze naturale spre Europa

Rusia este principalul furnizor de gaz natural pentru UE şi construieşte momentan două conducte importante de resurse pentru Europa, şi anume North Stream şi South Stream.

Rusia este şi cel mai mare producător mondial de petrol şi un exportator major al statelor lumii. Putin susţine însă ca Rusia ar suferi de pe urma creşterii preţurilor, care ar putea ajunge, "conform estimărilor experţilor", la 220 dolari pe baril. "De aceea vom face tot ce putem, împreună partenerii noştri europeni pentru a nu permite o astfel de evoluţie negativă."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite