Vizită istorică a preşedintelui Turciei în Grecia, pe fundal tensionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe joi o călătorie istorică în Grecia pentru a accelera apropierea între cele două ţări vecine ale căror relaţii continuă să fie marcate de diferende profunde.

În cursul acestei vizite de două zile, prima a unui şef de stat turc din 1952, Erdogan va fi primit la Atena de către omologul său grec Prokopis Pavlopoulos şi de premierul Alexis Tsipras, apoi va vizita minoritatea musulmană din Tracia.

Autorităţile elene au impus miercuri interdicţie de demonstraţii în centrul Atenei pe perioada vizitei lui Erdogan. Discuţiile între liderii celor două ţări tradiţional rivale, ambele membre în NATO, au loc într-o perioadă când relaţiile Turciei cu occidentul sunt tensionate. Potrivit AP, printre subiectele ce urmează a fi abordate se numără criza refugiaţilor, relaţiile regionale, energia şi comerţul, ca şi candidatura problematică a Turciei la intrarea în UE.

Dar o declaraţie a preşedintelui turc, înainte de a pune piciorul pe pământul grec a deranjat Atena care s-a declarat „îngrijorată“ de afirmaţiile lui Recep Tayyip Erdogan care a sugerat o revizuire a Tratatului de la Lausanne privind graniţele Turciei. 

 „Interviul preşedintelui Erdogan ridică serioase preocupări şi întrebări“, a afirmat într-un comunicat difuzat miercuri seara purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos.

„Guvernul grec şi premierul Alexis Tsipras doresc ca vizita să fie ocazia pentru a construi punţi, nu pentru a ridica ziduri. Respectarea Tratatului de la Lausanne este piatra de temelie exclusivă şi nenegociabilă pe care se poate construi cooperarea sinceră între cele două ţări“, a adăugat el.

Aluziile la o revizuire a Tratatului „nu contribuie la climatul pe care încercăm să-l creăm în relaţiile noastre şi în regiune“, a apreciat de asemenea purtătorul de cuvânt.

În interviul acordat canalului grec Skai, înregistrat în Turcia şi difuzat miercuri seara, Erdogan a criticat din nou dimensiunea apelor teritoriale şi a spaţiului aerian în Marea Egee precum şi Tratatul de la Lausanne din 1923 care defineşte graniţele Turciei, subiecte deosebit de sensibile pentru gazdele sale. 

Această vizită va fi analizată de liderii Uniunii Europene care se bazează pe cooperarea cu Ankara pentru a continua să împiedice trecerea migranţilor şi refugiaţilor, în timp ce relaţiile dintre Turcia şi Occident sunt extrem de tensionate.

Turcia şi Grecia, care au aderat împreună la NATO în 1952, sunt doi actori-cheie în câteva chestiuni regionale importante, cum ar fi criza migraţiei, dar şi discuţiile intercipriote.

"Sperăm că această vizită va contribui la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin. 

După decenii de relaţii turbulente, care chiar au degenerat într-o confruntare în 1996, cele două ţări au început un dezgheţ iniţiat în 1999 de ajutorul acordat de Atena Turciei după cutremurul care a devastat Istanbul.

Erdogan a mai vizitat Grecia de două ori pe când era prim-ministru, în 2004 şi 2010. Dar această a treia vizită are valoare simbolică pentru că de 65 de ani nici un şef al statului turc nu a mai vizitat Grecia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite