„Viza Schengen“ pentru americani tulbură apele dincolo de Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasaport sua

Uniunea Europeană a anunţat că din 2021 cetăţenii Statelor Unite, care nu aveau nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, vor trebui să mai treacă printr-un filtru de control.

Vara trecuta, Uniunea Europeana a anunţat că începând cu anul 2021, va cere cetăţenilor din ţările care nu au nevoie de vize pentu a călători în Spaţiul Schengen,  inclusiv din Statele Unite, să solicite o autorizaţie pentru a vizita statele membre. Procesul va avea loc prin intermediul Sistemului european de informare şi autorizare a călătoriilor, un sistem online automatizat menit să consolideze controalele de securitate asupra vizitatorilor.

Procesul va costa aproximativ 8 dolari şi nu va dura mai mult de 10 minute, potrivit Comisiei Europene. Răspunsurile vor fi verificate de Interpol şi de alte baze de date de securitate, iar potenţialii călători vor primi o aprobare sau respingere prin e-mail în doar câteva minute sau până la patru săptămâni.

Astfel, UE introduce sistemul ETIAS (European Travel Information and Authorization System) care este reciprocitatea pentru ESTA (Electronic System for Travel Authorization) pe care şi cetăţenii UE, din ţări membre ale programului Visa Waiver (în general din spaţiul Schengen) au nevoie să o parcurgă pentru a putea intra în Statele Unite.

ETIAS şi ESTA practic sunt sisteme de pre-verificare şi pre-autorizare ale călătoriei, nu chiar sistem de eliberare de vize propriuzise. Sunt doar nişte măsuri de siguranţă pe care ţările şi le iau atunci când sunt vizitaţi de cetăţeni străini.

ETIAS-ul introdus de Uniunea Europeană se aplică nu doar cetăţenilor din SUA, ci tuturor ţărilor care nu sunt membre UE şi nu au nevoie de o viză adevărată pentru a intra în spaţiul Schengen ( Albania, Republica Moldova, Serbia, Ucraina etc).

Atât pentru verificarea şi autorizarea ETIAS (Schengen) sau ESTA (SUA) cetăţenii care doresc să călătorească vor avea nevoie să îşi obţină online pre-autorizarea de călătorie, să completeze formulare şi să plătească (14$ sau 8 euro).

Cetăţenii români nu au nevoie să parcurgă ESTA pentru că deja parte din proces se face prin verificare atunci când se obţine viza. În plus, controlul pentru ţările „Visa Waiver” în Statele Unite este pe alt rând.

Schimbarea majoră ETIAS este că pentru cetăţenii ţărilor care călătoresc de obicei în Europa doar cu paşaportul li se va adăuga încă o etapă de control înainte de intrarea într-un stat membru  Schengen.

Pentru a trece de acest control, americanii trebuie să posede un paşaport valabil, un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Minorii vor avea nevoie doar de paşaport şi de înscrierea în ETIAS. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.

“La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul”, arată site-ul ETIAS.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani.

Oficialii americani spun că există cu siguranţă o oare care frustrare la Bruxelles în privinţa vizelor pentru cele cinci state membre, dar spun ei, este o „decizie tehnică, nu una politică“. Măsura are legătură cu securitatea paşapoartelor şi cu procentul de vize pentru Statele Unite care sunt respinse, numit rate de refuz, susţine Washington-ul. 

Comisia Europeană declară că ratele de refuzare a vizelor pentru ţări precum Bulgaria şi Croaţia rămân peste pragul de 3% stabilit de legislaţia SUA, însă sunt evidente scăderi constante. Cipru este sub acest prag, spune Executivul European.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite