Viviane Reding vrea crearea „Statelor Unite ale Europei“

Viviane Reding vrea crearea „Statelor Unite ale Europei“

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie

O campanie pentru ca Uniunea Europeană să devină „Statele Unite ale Europei“ va fi „cea mai bună armă împotriva euroscepticilor“, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru justiţie Viviane Reding, potrivit The Daily Telegraph, citat de agerpres.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viviane Reding, vicepreşedinte al CE şi, totodată, cel mai longeviv comisar de la Bruxelles, a cerut ca ideea unei „adevărate uniuni politice“ să figureze pe agenda alegerilor europene din această primăvară.

"Avem nevoie să creăm Statele Unite ale Europei, Comisia să aibă calitate de guvern, alături de două camere — Parlamentul European şi un Senat al statelor membre“, a precizat Reding.

Potrivit „The Daily Telegraph“, viziunea comisarului Reding, împărtăşită de numeroşi oficiali din instituţiile europene, ar transforma UE într-un superstat, alocând în acelaşi timp guvernelor şi parlamentelor naţionale un rol politic minor, echivalent cu cel jucat de consiliile locale în Marea Britanie.

Sub auspiciile acestui plan, Comisia ar avea preeminenţă asupra guvernelor, iar europarlamentarii ar trece peste suveranitatea parlamentarilor din Camera Comunelor.

De asemenea, liderii naţionali, reuniţi în cadrul Consiliului European, vor rămâne cu un rol consultativ, de "a doua cameră", similar celui al Camerei Lorzilor. 

Criză de Identitate: „Statele Unite ale Europei” nu pot exista fără o naţiune europeană

„Spre deosebire de Statele Unite ale Americii, unde există totuşi o naţiune americană, în UE nu există o naţiune europeană, care să asigure un grad înalt de integrare şi să cimenteze o construcţie politică atât de ambiţioasă. Creatorii noii Europe vor fi nevoiţi să studieze «tendinţele europene comune» şi să proiecteze un mit al originii, să rescrie istoria, să inventeze tradiţii, ritualuri şi simboluri care să creeze o nouă identitate”, scrie Dorian Furtună, etolog, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Oficialii de rang înalt din UE doresc ca alegerile europene din luna mai să treacă dincolo de dezbaterile legate de austeritatea din zona euro, îmbrăţişând o viziune grandioasă asupra Europei.

Vorbind la Atena, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a indicat că UE va utiliza centenarul Primului Război Mondial pentru a avertiza că euroscepticismul, extrema-dreaptă şi partidele anti-europene populiste ar putea aduce războiul înapoi în Europa.

„Nicio altă construcţie politică de până în prezent nu s-a dovedit o modalitate mai bună de organizare a vieţii pentru a reduce barbaria din această lume“, a declarat el.

„ Nu trebuie să considerăm niciodată că pacea, democraţia sau libertatea sunt asigurate. De asemenea, este deosebit de important să reamintim acest lucru, în condiţiile în care în luna mai popoarele Europei vor fi chemate să participe la alegerile europene“, a adăugat Barroso.

Încercările lui Barroso şi Reding de a ridica miza la alegerile europene nu au fost bine primite de către toate guvernele, remarcă „The Daily Telegraph“. „Hiperbola federalistă despre Statele Unite nu ajută majoritatea ţărilor care doresc o UE reformată, care funcţionează mai bine“, a comentat un diplomat european.
 

Citeşte şi:

Viviane Reding, vicepreşedintele CE: „Libera circulaţie nu este ceva negociabil”

Libera circulaţie din interiorul Uniunii Europene nu se negociază, iar Marea Britanie, în calitate de semnatară a Directivei privind accesul liber al cetăţenilor pe piaţa UE, ar trebui să ştie că acest act nu cere guvernelor sa dea bani celor care nu muncesc, a declarat, miercuri, Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Justiţie.

Comisarul Reding critică dur modul în care francezii folosesc problema romilor în campania electorală

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, dezaprobă folosirea probleme romilor în dezbaterile electorale pentru alegerile locale din Franţa, criticând polemica declanşată de ministrul francez de Interne, Manuel Valls. Reding consideră ca acest controversat subiect este folosit de politicieni pentru a distrage atenţia de la problemele economice ale ţării.

Comisarul Viviane Reding cere dizolvarea troicii, pe motiv că Europa îşi poate rezolva problemele fără FMI

Troica formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI ar trebui desfiinţată, întrucât Europa îşi poate rezolva acum singură problemele, fără implicarea Fondului, a afirmat comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, potrivit presei germane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările