Viviane Reding: „Termenul «rom» nu înseamnă România”

Viviane Reding: „Termenul «rom» nu înseamnă România”

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding FOTO Reuters

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, marţi, în cadrul unei discuţii cu un primar din ţara noastră, că termenul de „rom” nu înseamnă România, informează Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul conferinţei Comitetului Regiunilor, de la Bruxelles, oficialul european a răspuns unei intervenţii avute de primarul comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, care a afirmat că localitatea pe care o conduce este una eterogenă, având în componenţă, pe lângă cetăţeni români, şi romi sau turci.
 
Primarul din Constanţa a subliniat faptul că ţara noastră nu ar trebui să devină o ţintă a Uniunii Europene din punct de vedere al imigraţiei, pentru că este necesar să se respecte principiul liberei circulaţii pentru toţi cetăţenii europeni. În continuarea discursului său, Mariana Gâju a spus că numele de „rom” nu vine de la români şi că romii există atât în ţara noastră, precum şi în alte state din Europa.
 
Viviane Reding a confirmat imediat spusele oficialului român. „Da, aveţi dreptate, prieteni români. «Rom» nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în cruntă sărăcie în multe state membre. Cu toţii avem o răspundere”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.
 
Înaltul oficial european a atras atenţia şi asupra incapacităţii politicilor actuale de a crea o nouă generaţie de romi educată. „Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi tot despre aceeaşi problemă. Prin urmare, rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi”, a mai spus comisarul UE pentru Justiţie.
 
Viviane Reding a mai menţionat că recent a primit numeroase scrisori din partea primarilor francezi care se plâng de numărul mare de romi din comunităţile lor.
 
„Mi-au spus cât de dificil este ca în apropierea directă a localităţilor lor să se afle aceste persoane şi cât de greu este să combaţi sărăcia în practică. Acum 17 ani făceam parte dintr-un consiliu local unde aveam de-a face cu problema migraţiei într-un oraş în care 90 % din copiii care mergeau la şcoală nu sunt luxemburghezi. În aceşti 17 ani nu am uitat ce se întâmplă la acel nivel, pentru că nu e teorie, e practică, şi ştiu că trebuie să găseşti soluţii concrete pentru aşa ceva”, a mai declarat Viviane Reding.
 
În legătură cu acest subiect, vicepreşedintele Comisiei Europene a mai precizat că la 4 aprilie 2014 va avea loc la Bruxelles, al treilea Summit dedicat populaţiei rome, eveniment la care vor fi prezenţi miniştri din statele membre, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de romi.

Citeşte şi:

 
Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie a exprimat „preocupare“ în legătură cu situaţia combaterii corupţiei în România, precizând că recentele măsuri legislative adoptate la Bucureşti vor fi analizate în ianuarie.
 
 
O campanie pentru ca Uniunea Europeană să devină „Statele Unite ale Europei“ va fi „cea mai bună armă împotriva euroscepticilor“, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru justiţie Viviane Reding, potrivit The Daily Telegraph, citat de agerpres.ro.
 
 
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a fost jefuită la Londra, în timp ce participa la o dezbatere cu oficiali britanici. Geanta comisarului pentru Justiţie şi bagajele colegilor săi, au fost furate din maşinile oficiale ale Comisiei Europene, hoţii profitând de câteva momente de neatenţie ale gărzilor de securitate, care au lăsat automobilele descuiate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările