Noua tulpină de coronavirus face ravagii: record de infectări în Marea Britanie. Ce se întâmplă în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a înregistrat luni un record absolut de noi infectări cu SARS-CoV-2. Autorităţile sanitare au anunţat 41.000 de cazuri noi în 24 de ore. Experţii spun că la baza acestui bilanţ impresionant stă noua tulpină a virusului şi - mai grav - că acest record ar putea fi doborât în zilele următoare.

În spitalele din Marea Britanie sunt trataţi peste 20.400 de pacienţi COVID, mai mulţi decât la precedentul vârf din aprilie, când au fost 19 mii de pacienţi în spitale.

Între timp, noua tulpină din Marea Britanie a ajuns şi în Finlanda. Autorităţile de la Helsinki spun că două persoane au fost identificate ca purtătoare a noii variante virale. Una dintre ele a călătorit de Crăciun în Marea Britanie. O a treia persoană este infectată cu tulpina provenită din Africa de Sud. Până acum, Finlanda era singura ţară nordică unde nu ajunsese încă tulpina din Marea Britanie.

Belgia a început vaccinarea cu persoanele din căminele de bătrâni. Pe de altă parte, studiază posibilitatea modificării strategiei sale de vaccinare împotriva COVID-19, din cauza noii tulpini descoperite în Marea Britanie şi a numărului insuficient al dozelor de vaccin. Propunerea analizată este ca prima doză de vaccin să fie administrată la cât mai multe persoane şi administrarea celei de-a doua doze să fie lăsată pentru mai târziu.

„Am cerut grupului nostru de lucru însărcinat cu strategia de vaccinare să studieze acest lucru din punct de vedere medical”, a declarat luni ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, într-un interviu acordat postului VRT, scrie Agerpres, citat de Digi 24.

O eventuală schimbare a strategiei de vaccinare are în vedere transmiterea mai accentuată a noului coronavirus din cauza tulpinii identificate în Marea Britanie, care este mai contagioasă decât precedentele şi deja circulă în Belgia, având de asemenea în vedere numărul insuficient de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, deocamdată singurul aprobat în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre ale Uniunii Europene 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze. Cele 200 de milioane de doze vor fi livrate până în septembrie 2021. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea a 100 de milioane din cele aproape 450 de milioane de persoane cât numără împreună statele UE.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite