Violenţe în Suedia, după arderea unui Coran şi interzicerea intrării în ţară a liderului unui partid danez extremist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţe la Malmo în Suedia după arderea unui Coran FOTO EPA-EFE
Violenţe la Malmo în Suedia după arderea unui Coran FOTO EPA-EFE

Incidente au avut loc la Malmö, în Suedia, în urma unor acte islamofobe, după ce danezul Rasmus Paludan, liderului partidului danez de extremă dreapta ”Linia dură”, cunoscut prin provocările sale antimusulmane, i s-a interzis intrarea pe teritoriul suedez unde prevedea o manifestaţie împotriva migraţiei, relatează AFP.

Presa locală scrie că primele incidente au avut loc vineri seara la Malmö, al treilea cel mai important oraş din regat, şi au degenerat către ora locală 21.00 (22.00, ora României).

Manifestanţi au aruncat cu obiecte în forţe de ordine şi au incendiat gunoaie, acţiuni legate de faptul că ”un Coran a fost ars în regiune mai devreme în timpul zilei”, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, Rickard Lundqvist, citat de tabloidul Expressen.

Aceste incidente au avut loc după ce Rasmus Paludan, liderul ”Liniei dure”, urma să vină vineri la Malmö (sud), pentru a organiza o manifestaţie antimuslmană în care să îndemne, între altele, la arderea unui Coran.

”Suspectăm că (Rasmus Paludan) va comite o infracţiune în Suedia. Există de asemenea un risc ca comportamentul său să constituie (...) o ameninţare la interesele fundamentale ale societăţii”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Poliţiei din Malmö, Calle Persson.

Lui Rasmus Paludan i s-a interzis intrarea pe teritoriul Suediei timp de doi ani.

Simpatizanţi ai lui Rasmus Paludan s-au adunat însă, vineri, iar trei persoane au fost arestate, suspectate de incitare la ură rasială, scrie presa suedeză.

Potrivit poliţiei, danezul a depus anterior o cerere de autorizare a manifestaţiei, respinsă pe motiv că ”nici securitatea sa şi nici cea a trecătorilor sau contramanifestanţilor” nu ar fi putut fi garantate.

Danezul a încercat, cu toate acestea, să intre în oraşul suedez, însă a fost arestat la Lernacken, în apropiere de Malmö.

”Faptul că a încălcat interdicţia de a intra în Suedia” constituie un motiv de expulzare, a anunţat pe Facebook purtătorul de cuvânt al poliţiei din Malmö.

”Trimis înapoi (în Danemarca) cu interdicţia de a intra doi ani în Suedia. Însă violatorii şi criminalii sunt în continuare bineveniţi!”, a reacţionat danezul.

Rasmus Paludan, un avocat şi youtuber, organizează cu regularitate adunări mici prin care îşi exprimă opoziţia faţă de migraţie şi ceea ce denunţă drept o islamizare a societăţii. În 2019, el a ars un Coran impregnat pe slănină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite