Violatorul, în libertate de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magdalena Arghiri nu poate accepta faptul că violatorul nu este închis
Magdalena Arghiri nu poate accepta faptul că violatorul nu este închis

O româncă aşteaptă ca italianul vinovat să-şi ispăşească pedeapsa de cinci ani de închisoare stabilită de instanţa de fond. Magdalena Arghiri a fost victima unui viol petrecut în mai 2008, iar de atunci a tot aşteptat ca instanţa să dea o hotărâre judecătorească definitivă.

Magdalena Arghiri (38 de ani) era angajată la o cooperativă de prestări servicii din Roma şi a fost trimisă, la 13 mai 2008, pentru a se ocupa de curăţenie la un dispecerat din Piazza Vescovio din Roma.

La ora 6.30, în timp ce lucra, a fost atacată de Alessio Amadio, cetăţean italian de 41 de ani, care, folosindu-se de o unealtă tăioasă, a ameninţat-o cu moartea pe Magdalena şi a obligat-o să întreţină raporturi sexuale cu el.

La scurt timp, poliţiştii l-au arestat pe Amadio, care încă mai avea în mână obiectul tăios, iar victima a fost transportată în stare de şoc la spital.

Explicaţiile avocatului

Procesul a început în mai 2008, iar la 21 ianuarie 2009 a fost dată prima sentinţă prin care vinovatul era condamnat la cinci ani de puşcărie şi plata unor despăgubiri de 15.000 de euro.

Din septembrie 2008, după câteva luni petrecute în arest la domiciliu, Alessio Amadio a fost lăsat în libertate deoarece nu a fost considerat pericol public. Conform legii italiene, niciun inculpat nu poate rămâne în arest fără o sentinţă definitivă.

Astfel, dacă recursul întârzie, chiar şi cei mai periculoşi violatori aşteaptă sentinţa în libertate. Recursul se poate depune în 15 zile de la data la care judecătorul a motivat sentinţa. Magistraţii au la dispoziţie 90 de zile pentru motivare.

„Până în ziua de azi, nu avem cunoştinţă de data la care va avea loc recursul. Ştim însă că agresorul este liber şi asta este dureros pentru noi, nu ştim dacă se va face dreptate", spune Cristinel Sârbu, 38 ani, din Galaţi, soţul Magdalenei.

„În Italia, niciun cetăţean nu poate fi ţinut în detenţie fără o condamnare definitivă. Acest principiu constituţional i se aplică şi lui Alessio Amadio. În termeni legali, el poate face recurs. Nu este vorba neapărat despre artificii avocăţeşti la prelungirea scandaloasă a termenelor la procese. Problema este alta şi anume lentoarea notorie cu care se mişcă justiţia italiană", spune Carlo Testa Piccolomini, avocatul Magdalenei.

Sprijin neacordat

În 2008, primarul Romei, Gianni Alemano, a promis că instituţia pe care o conduce se va constitui parte civilă în procesul româncei. Un alt eveniment, întâmplat în aceeaşi lună, a umbrit însă cazul Magdalenei, şi anume crima lui Mailat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite