Viladecans, oraşul spaniol care răsplăteşte economisirea energiei cu propria sa monedă digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Euronews
FOTO: Euronews

Mai multe clădiri dintr-un cartier al oraşului catalan Viladecans au fost renovate pentru a permite locuitorilor să joace un rol activ în gestionarea energiei. De asemenea, oraşul are propria sa monedă digitală.

În Spania, 17% dintre case sunt ineficiente din punct de vedere energetic. Dar chiar la sud de Barcelona, oraşul Viladecans a suferit recent o transformare uriaşă. Autorităţile au renovat un întreg cartier pentru a face locuinţele de acolo mai eficiente energetic, arată Euronews.

Proiectul, numit „Vilawatt”, a început pentru prima dată în cartierul dens populat Montserratina. Scopul acestuia este modernizarea locuinţelor prost izolate care au fost construite în mare parte în anii 1970.

Pere Gutiérrez Almany, coordonatorul proiectului, spune că imobilele au fost transformate în „comunităţi energetice” capabile să împartă energia.

„Când se produce energie electrică în exces, există posibilitatea de conectare la diferite părţi ale districtului pe o rază de 500 de metri. Putem împărtăşi energia cu alte cartiere, chiar dacă acestea nu sunt conectate direct la instalaţia Vilawatt.”, explică acesta.

Costul proiectului a fost de 5,3 milioane de euro. Dintre acestea, 80%  au venit pe filiera politicii de coeziune a UE.

Vilawatt este rezultatul unui parteneriat public-privat. Aproape 600 de locuitori au putut beneficia deja de oferta ecologică a operatorului energetic local. Un element important al iniţiativei este că urmăreşte să împuternicească rezidenţii, oferind consiliere şi ajutor cu contractele şi facturile.

Localnicii, în colaborare cu companiile, au şi ei un cuvânt de spus în modul în care este implementat proiectul. În plus, aceştia sunt recompensaţi pentru energia pe care o economisesc. Proiectul a redus deja consumul în medie cu 30%. 

Aceste economii sunt apoi transformate într-o monedă virtuală, numită de asemenea Vilawat. Aceasta este utilizabilă în peste 400 de afaceri din oraş, cum ar fi un magazin local de îmbrăcăminte şi accesorii pentru copii.

„Sunt oameni care de obicei nu ar veni la magazinul nostru, dar vin pentru că au moneda Vilawatt. Şi nu trebuie să ai un card sau bani fizici asupra ta. Se poate plăti cu o aplicaţie de pe mobil. Avem zilnic câte una, două, trei sau patru vânzări pe zi cu moneda Vilawatt”, explică Sonia, coproprietarul magazinului.

Aici, dezbaterea energetică a devenit parte din viaţa de zi cu zi, datorită implicării tuturor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite