Viktor Orban face pe victima: Premierul Ungariei cere Comisiei Europene să suspende procedurile de infringement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO Arhivă
Viktor Orban FOTO Arhivă

Premierul ungar Viktor Orban a cerut luni Comisiei Europene (CE) să suspende toate procedurile de infringement, susţinând că ţara este „pedepsită” în timp ce oferă „soluţii viabile” la crizele actuale.

Într-o scrisoare adresată preşedintei CE, Ursula von der Leyen, Viktor Orban afirmă că „situaţia de la graniţele de est ale Uniunii şi dezbaterile dintre Comisie şi Ungaria lasă o serie de întrebări cruciale fără răspuns”.

Premierul ungar spune că ţara sa oferă „soluţii viabile şi proporţionale pentru crizele care ne ameninţă pe toţi”, în special în cazul migraţiei, dar este „pedepsită” în schimb.

Orban pledează pentru schimbări în cadrul legal al UE, considerându-l ca fiind „nefuncţional şi depăşit”.

Ne confruntăm cu noi realităţi”, scrie Orban, referindu-se la criza migranţilor şi tensiunile de la graniţele UE cu Belarus.

„Economiile noastre sunt în dificultate şi migraţia este în creştere nu doar în sud, ci şi la graniţele noastre estice şi trebuie să recunoaştem că gravitatea actualei crize depăşeşte chiar şi provocările cu care ne-am confruntat în discuţiile privind redresarea economică în urma pandemiei de coronavirus. În lumina acestei crize urgente şi grave, cer Comisiei Europene să propună adaptarea cadrului legal la noile realităţi şi, cel mai urgent, să pună capăt aplicării reglementărilor depăşite şi obstructive aflate în vigoare şi să suspende toate procedurile de infringement care subminează acţiunile statelor membre vizând protejarea integrităţii lor teritoriale şi naţionale, precum şi a securităţii cetăţenilor lor”, propune premierul Ungariei, potrivit agenţiei de presă MTI, preluată de Agerpres.

Ungaria, alături de Polonia, contestă primatul dreptului comunitar asupra celui naţional, fapt pentru care a intrat în numeroase dispute juridice cu Bruxellesul.

Săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că legea „Stop Soros” din Ungaria încalcă legislaţia europeană incriminând asistenţa acordată solicitanţilor de azil.

„Reprimând penal orice persoană care furnizează ajutor pentru introducerea unei cereri de azil, Ungaria se sustrage de la obligaţiile ce îi revin”, subliniază CJUE într-un comunicat preluat de AFP.

Acest verdict marchează cea mai recentă victorie a Comisiei Europene împotriva politicilor în materie de migraţie ale Ungariei conduse de premierul ultraconservator Viktor Orban, un politician văzut de mulţi analişti politici drept un cal troian al Rusiei lui Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite