Viktor Orban nu exclude ieşirea Fidesz din PPE şi pleacă la discuţii în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Premierul ungar Viktor Orban pare că s-a răzgândit în privinţa rămânerii partidul său, Fidesz, în Partidul Popular European (PPE).

Liderul conservator ungar nu a exclus vineri plecarea Fidesz din PPE, după ce a pledat anterior pentru menţinerea formaţiunii sale politice în acest grup transnaţional din Parlamentul European.

Criticat la Bruxelles pentru campania anti-Juncker desfăşurată în Ungaria şi invitat la Budapesta să se alieze cu partidele naţionaliste din blocul comunitar, Orban a declarat vineri că dezbaterea s-ar putea încheia şi prin găsirea unui loc pentru Fidesz „în afara Partidului Popular“ European. „Dacă trebuie să începem ceva nou (...), atunci evident primul loc în care trebuie să discutăm este Polonia“, a spus premierul ungar la postul naţional de radio, remarcând că Partidul Lege şi Justiţie (PiS) nu face parte din PPE.

El a mai declarat că a discutat joi atât cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât şi cu liderul grupului PPE, germanul Manfred Weber, şi că intenţionează să facă duminică o vizită în Polonia, transmite agenţia de presă Reuters, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Fidesz are numeroase puncte de vedere comune cu PiS, conservator, aflat la putere în Polonia, pe tema politicii împotriva migraţiei şi contestării instituţiilor europene, pe care le acuză de încălcarea statelor membre UE, notează Reuters.

Această atitudine a lui Orban i-a adus simpatia lui Marine Le Pen, preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), dar şi a vicepreşedintelui Consiliului italian de Miniştri Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) din Italia.

PPE este îngrijorat că Orban s-ar putea alia cu PiS şi Liga lui Salvini pentru a forma un grup ultraconservator de extremă dreapta în PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite