Viktor Orban impune stare de urgenţă în Ungaria din cauza războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO Profimedia
Viktor Orban FOTO Profimedia

Guvernul ungar urmează să-şi asume puteri prin decretarea stării de urgenţă, pentru a putea reacţiona mai uşor faţă de provocări din cauza războiului din Ucraina vecină, anunţă marţi, într-o postare pe Facebook, premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv în alegerile legislative de la 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, în timpul crizei migraţiei în Europa şi în timpul pandemiei covid-19.

Această stare de urgenţă îi permite Guvernului să impună măsuri prin decret.

”Lumea se află pe marginea prăpastiei unei crize economice”, declară el în această înregistrare video, în care reiterează că este necesar ca Ungaria să nu se amestece în războiul rus din Ucraina şi să ”apere securitatea financiară a familiilor”.

Viktor Orban mai anunţă că primele măsuri adoptate în stare de urgenţă urmează să fie anunţate miercuri.

Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinantea alegerilor legislative.

El se confruntă, de asemenea, cu o încetinire puternică, a creşterii economice.

Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când ase află la putere.

El este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza unei erodări a echilibrului puterilor în stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite