Viktor Orban, azi doar suspendat sau exclus din PPE? Consecinţele unei decizii istorice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban FOTO AFP

Azi se va tranşa problema. Dar nu e deloc sigur care va fi soluţia şi, din această cauză, să vedem ce-ar implica cele trei scenarii pe marginea cărora se negocia intens la Bruxelles chiar şi aseară târziu, cântărindu-se avantajele şi riscurile ieşirii din joc a FIDESZ, partidul care, mai ales în ultimii ani, a provocat nenumărate probleme de imagine (dar nu numai) familiei politice a dreptei europene.

Punctul de plecare al discuţiei îl reprezintă ultimatumul în trei puncte pe care Manfred Weber, candidatul PPE la succesiunea lui Jean Claude Juncker la preşedinţia PPE, i l-a transmis lui Viktor Orban şi partidului său:

Aştept trei lucruri – declara Weber. Viktor Orban trebuie să înceteze imediat şi total campaniile anti-Bruxelles duse de guvernul pe care-l conduce. Trebuie să-şi ceară scuze faţă de celelalte partide membre ale familiei PPE. Este important ca Universitatea Central Europeană, susţinută de George Soros, să rămână în permanenţă la Budapesta, ca existenţa ei să fie asigurată şi să poată oferi din nou diplome studenţilor americani. Libertatea ştiinţei este pentru noi şi pentru Europa o valoare centrală. Viktor Orban are posibilitatea de a acţiona în aceste trei direcţii şi să dovedească aprecierea sa pentru PPE. În afară de asta, mai există probleme cruciale privind principiile democratice şi stilul de a face politică.“

Orban a cedat imediat pe al doilea punct, trimiţând scrisoarea de scuze cerută, umilinţă masivă pentru el dar, în opinia multora dintre liderii PPE, gest insuficient dacă nu este integrat în ceea ce ar trebui să fie o renunţare completă la toate campaniile eurosceptice care dau substanţă mesajului politic pe care FIDESZ îl transmite încontinuu în ultimii opt ani, prezentându-se drept fier de lance al Grupului Vişegrad şi, mai general, al opiniilor statelor din centrul şi estul Europei.

Dar se apropie momentul alegerilor europene, iar în discuţia din acest moment se compară avantajul de a menţine FIDESZ cu cele aproximativ 12 voturi pe care le va aduce în Parlamentul European, cu păstrarea zonei uriaşe de vulnerabilitate pe care V.Orban o reprezintă pentru PPE şi asumarea fără rezerve, ca până acum, a unui partid care, la fiecare ocazie imaginabilă, critică inţiativele comune europene şi adoptă o foarte vizibilă poziţionare eurosceptică.

Variantele de acum sunt următoarele:

  • Decizia de azi va fi una de suspendare a FIDESZ din familia PPE pentru o perioadă de 6 luni, eventual cu ridicarea dreptului de vot în instanţele partidului, ceea ce ar avea oarece importanţă în momentul în care se discută structura viitoarei Comisii Europene şi se poartă negocieri asupra candidaţilor şi audierilor în plen. Neplăcut, dar, pe fond, o palmă morală destul de severă pentru a avea ecou, dar lăsând deschisă evoluţia ulterioară a partidului în PPE. Este decizia care cred că va fi luată azi.
  • Excluderea FIDESZ, variantă în favoarea căreia s-au exprimat deja partide din mai multe state membre, este una moralmente câştigătoare, dar cu un risc politic real deoarece, fie şi numai teoretic, trebuie luată în calcul solidarizarea ulterioară cu FIDESZ a unor mici partide ale minorităţilor maghiare, eventual din Slovacia şi România.
  • FIDESZ primeşte doar o mustrare colegială, scenariu în care este chiar probabil că unele partide (printre care cDH din Belgia, spre exemplu) ar putea părăsi familia PPE în semn de protest. Reamintesc faptul că în favoarea excluderii FIDESZ s-au pronunţat deja delegaţii din 12 state membre.

Dar ce zice Viktor Orban? În orice caz, ia în considerare, la modul foarte serios, un gest extrem şi e extrem de posibil ca acesta să fie subiectul conferinţei de presă pe care, în această seara la ora 19, a convocat-o la Parlamentul European. Avem o referinţă de citat? Sigur că da, un interviu pe Radio Kossuth în care V. Orban a spus că ar prefera să rămână în PPE şi să contribuie la reforma acestuia. Dar a vorbit şi despre problema excluderii din PPE, precizând că va începe negocieri la Varşovia cu PiS, adică iniţiind o apropiere faţă de grupul parlamentar al Conservatorilor şi reformiştilor europeni.

Posibil, mai ales că PiS a demarat la rândul său negocieri cu Liga Nordului a lui Salvini. Drept care există perspectiva ca mica unitate a partidelor de extremă-dreapta (FPO din Austria, FN din Franţa) să vină să consolideze această nouă construcţie europeană.

Acestea fiind spuse, problema, în opinia mea, este cu mult mai amplă şi aceasta este dilema politică foarte gravă cu care se confruntă PPE: pledoaria FIDESZ împotriva proiectului european în ansamblul său, apropierea extremă de Rusia şi dependenţa din ce în ce mai mare a ţării faţă de resursele din Rusia (vezi sectorul nuclear), dar şi politica sa în raport cu ţările vecine, mergând, aşa cum se ştie, până la apeluri la ignorarea sau negarea unor tratate internaţionale, Trianonul fiind exemplul cel mai des citat.

Nimeni nu e fericit cu vreuna dintre soluţii, dar se pare că ar exista un consens asupra faptului că prima variant ar fi cea care va produce cele mai puţine pierderi. Asta dacă o acceptă şi Viktor Orban care, în seara asta, ar putea profita pentru a-şi relansa cariera politică în cu totul alt sens, poziţionându-se ca martir al cauzei independenţei popoarelor europene oprimate de monştrii birocratici de la Bruxelles şi pentru a propune o mare alianţă europeană a euroscepticilor. Desigur, cu grup parlamentar propriu şi dispunând de finanţare europeană consistentă, foarte generoasă, asta pentru a duce paradoxul european până la ultimele sale consecinţe.

Să vedem ce decizie se va lua, dar, în acelaşi timp, să vedem dacă, aşa cum zice legenda urbană la Bruxelles, acesta ar fi momentul de care ar dori să profite şi alte familii europene (socialiştii şi ALDE) pentru a-şi face curat în propriile ogrăzi. Şi mai e o chestiune interesantă, anume modul în care se vor poziţiona partidele româneşti membre PPE, foarte, foarte discrete până acum pe această temă delicată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite