Viktor Orban, deranjat pentru că nu a fost invitat la summitul democraţiei: Cum intenţionează să răspundă premierul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ungaria vrea să blocheze participarea Uniunii Europene la summitul democraţiei prevăzut să aibă loc în format virtual săptămâna viitoare la iniţiativa preşedintelui american Joe Biden, exprimându-şi astfel nemulţumirea că este singura ţară din blocul comunitare care nu a primit o invitaţie.

Potrivit agenţiei Bloomberg, preluată de Euractiv, Ungaria s-a pronunţat împotriva participării UE ca bloc la summitul de joia şi vinerea viitoare.

Gergely Gulyas, şeful cancelariei premierului Viktor Orban, a declarat că nu poate exista o poziţie comună a UE la summitul democraţiei fără participarea Ungariei. El a prezentat ca argument regula unanimităţii din tratatele UE în ceea ce priveşte problemele de relaţii externe.

„Ungaria nu are aceleaşi probleme serioase cu democraţia pe care le au SUA”, a acuzat oficialul guvernamental de la Budapesta.

„Dacă putem ajuta, şi America crede că are nevoie de sfaturile noastre, îi stăm la dispoziţie. În Ungaria nu suntem în punctul în care o treime din electorat crede că alegerile democratice au fost trucate şi sper să nu ajungem acolo”, a adăugat deopotrivă sfidător şi acuzator Gergely Gulyás.

Preşedintele american Joe Biden a invitat peste o sută de ţări la summitul democraţiei, organizat în premieră într-o tentativă de a consolida frontul ţărilor democratice în faţa agresiunilor unor regimuri autoritare precum cele ale Chinei şi Rusiei.

În pofida disputelor sale cu Bruxellesul asupra statului de drept, Polonia a fost invitată la summit, fiind un aliat-cheie al SUA în Europa Centrală şi de Est.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite