Viktor Orban citează din Lenin pentru a-şi denunţa criticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Premierul ungar Viktor Orban i-a criticat dur pe cei care solicită excluderea formaţiunii sale politice conservatoare Fidesz din Partidul Popular European (PPE), calificându-i drept „idioţi utili“ stângii.

Premierul Ungariei este de părere că atacurile la adresa Fidesz urmăresc ştirbirea imaginii PPE în contextul alegerilor europarlamentare programate pentru sfârşitul lunii mai.

„În realitate, atacurile provin din partea forţelor politice de stânga şi nu au rolul de a ne afecta pe noi, ci Partidul Popular European. Dacă nu ne vor mai ataca pe noi, vor începe să îi atace pe italieni şi pe austrieci. Nu înţelege toată lumea acest lucru, dar în literatura de specialitate sunt numiţi, potrivit lui Lenin, «idioţi utili». Chiar dacă sunt implicaţi în lupta pentru o anumită doctrină, aceştia servesc interesele altora, chiar pe cele ale adversarilor“, a declarat Orban într-un interviu acordat publicaţiei germane „Welt am Sonntag“.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a afirmat că Viktor Orban „nu mai are ce căuta“ în PPE.

Şeful Executivului european a mai remarcat că Manfred Weber, capul de listă al PPE la viitoarele alegeri europene, se întreabă cu siguranţă „dacă am nevoie de această voce“, adică Viktor Orban, în PPE.

Reacţia lui Juncker a venit ca urmare a lansării unei campanii mediatice împotriva sa în Ungaria. Guvernul ungar a pus capăt între timp acestei campanii în care Juncker era asociat cu omul de afaceri George Soros şi ideii că reprezintă o ameninţare pentru Ungaria printr-un plan de a o inunda cu imigranţi. Potrivit lui Orban, noua sa ţintă va fi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „În următoarea etapă a campaniei electorale, vom avea un alt interlocutor pe afişele politice, şi anume domnul Timmermans. Domnul Juncker îşi pregăteşte retragerea din politică, iar locul său va fi luat de domnul Timmermans“, a spus premierul ungar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite