Viktor Orban ameninţă că scoate Fidesz din grupul popularilor  europeni. Care este motivul?

Viktor Orban ameninţă că scoate Fidesz din grupul popularilor  europeni. Care este motivul?

Premierul Ungariei, Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că îşi va retrage partidul Fidesz din Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European dacă blocul conservator aprobă noi reguli interne săptămâna aceasta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Orban a emis ultimatumul pe 28 februarie într-o scrisoare către Manfred Weber, politicianul german care conduce blocul conservator PPE, cea mai mare facţiune din Parlamentul European.
 
Grupul parlamentar PPE, care include conservatorii cancelarului german Angela Merkel, se ceartă de ani de zile cu Fidesz. Partidul maghiar a fost suspendat din PPE din 2018, dar are încă 11 parlamentari în grupul PPE din Parlamentul European.
 
UE l-a acuzat de mult pe Orban că subminează libertăţile democratice, mass-media, organizaţiile neguvernamentale şi statul de drept.
 
Săptămâna trecută, PPE a propus modificări care să permită grupului Fidesz să fie suspendat sau exclus din blocul PPE. Se aşteaptă ca regulile să fie aprobate cu un vot majoritar pe 3 martie.
 
Suspendarea ar putea urma după vot, dacă Fidesz nu se retrage mai întâi. În scrisoarea către Weber, Orban a scris că modificarea regulilor interne va duce la „suspendarea legal discutabilă a deputaţilor noştri aleşi din grupul PPE”.
 
"Dacă Fidesz nu este binevenit, atunci nu ne simţim obligaţi să rămânem în grup", a spus Orban, care este şi şeful Fidesz.
 
Vicepreşedintele Fidesz, Katalin Novak, a publicat scrisoarea pe Twitter. Othmar Karas, parlamentar austriac al PPE şi vicepreşedinte al Parlamentului European, a declarat că conservatorii vor plăti înainte.
 
„Nu ne vom permite să fim şantajaţi. Regulamentele vor fi modificate conform planificării ", a declarat Karas pentru ziarul german Sueddeutsche Zeitung. „Nu voi renunţa la poziţionarea grupului PPE ca gardian al valorilor şi al legii într-un mod credibil, şi intern.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările