La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

Liderul opoziţiei ucrainene, campionul mondial de box, Vitali Kliciko

Rating-urile preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici şi a liderului partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, practic s-au egalat, potrivit rezultatelor sondajului de opinie realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cazul în care alegerile prezidenţiale ar fi avut loc în noiembrie 2013 şi în buletinul de vot nu ar fi fost inclusă ex-premierul Iulia Timoşenko, pentru Ianukovici ar fi votat 17% dintre alegători, iar pentru Kliciko - 16% .

În cazul în care în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ar fi ieşit Viktor Ianukovici şi Vitali Kliciko, liderul formaţiunii UDAR ar fi câştigat cu 13 puncte avans. Pe Ianukovici în al doilea tur sunt gata să-l susţină 22 % din alegători, în timp ce pentru Kliciko ar vota 35% dintre respondenţi.

Sondajul a fost efectuat în perioada 9-20 noiembrie 2013. Au fost intervievaţi 2011 respondenţi din diferite regiuni ale Ucrainei.

Luna trecută, boxerul ucrainean Vitali Kliciko a anunţat oficial că va fi "unicul candidat al opoziţiei" la alegerile prezidenţiale din martie 2015 din Ucraina.

Asta împofida amendamentelor aprobate de Parlamentul de la Kiev la Codul Fiscal, care, potrivit opoziţiei, l-ar putea împiedica să participe la scrutin, pentru că are viză de reşedinţă în Germania.

Conform noilor modificări, la funcţia de şef al statului pot candida doar persoanele care au locuit în ultimii 10 ani în Ucraina. Pugilistul spune însă că nimic nu îl poate intimida şi nu îl poate face să îşi schimbe decizia.

Kliciko va fi contracandidatul actualului şef al statului, Viktor Ianukovici, care a fost ales în această funcţie în 2010. Alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc în 2015.

În vârstă de 42 de ani, Vitali Kliciko şi-a început cariera politică în anul 2005 şi este liderul partidului UDAR, care are 42 de deputaţi în parlamentul Ucrainei. Boxerul ucrainean anunţase anterior că intenţionează să candideze şi la funcţia de primar al oraşului Kiev.

Într-un interviu pentru cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, Kliciko l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici nu este interesat de Europa, dar nici nu vrea să se alăture Rusiei.

„Nu Ucraina îi întoarce spatele Europei, ci guvernul. Suntem dezamăgiţi, am fost înşelaţi.Guvernul promite o viaţă mai bună, dar, în realitate, corupţia înfloreşte, investiţiile părăsesc ţara, economia este în declin“, a subliniat Kliciko.

„În cadrul sistemului actual aceste persoane au posibilitatea de a acumula sume enorme - a declarat Kliciko despre Ianukovici şi anturajul său, explicînd refuzul Kievului de a se apropia de UE. Ucraina este una dintre cele mai corupte ţări din Europa, iar integrarea europeană ar fi cerut reforme, care ar putea împiedica regimul să-şi realizeze afacerile tenebre.

De aceea, Ianukovici nu este interesat de Europa. Nici să se alăture Rusiei el nu vrea, căci în Imperiul Rus este un singur ţar, ceilalţi sunt guvenatori. Dar acum Ianukovici are o problemă: economia este la pământ, iar el are nevoie urgent de bani şi eu bănuiesc că ruşii i-au făcut o ofertă foarte bună“, a precizat Kliciko.

citeşte şi:

Opoziţia ucraineană cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care îl acuză de înaltă trădare

Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene, îl acuză de „înaltă trădare" pe preşedintele Viktor Ianukovici, cerând demiterea acestuia după suspendarea discuţiilor preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu UE, relatează AFP.

Opoziţia ucraineană îl acuză pe preşedintele Ianukovici că face un joc dublu între Moscova şi UE

Opoziţia ucraineană l-a acuzat marţi pe preşedintele Viktor Ianukovici că face un joc dublu între Bruxelles şi Moscova, în cursul negocierilor cu privire la un acord de asociere cu UE şi soarta opozantei Iulia Timoşenko, relatează AFP.

Putin şi Ianukovici, întâlnire-fulger de cinci ore. Ucraina vrea şi în uniunea vamală a ruşilor, şi în zona de liber schimb a UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, s-au întâlnit în mare secret duminică, după ce au amânat o întâlnire planificată pentru săptămâna trecută. Cei doi şefi de stat au discutat timp de cinci ore la Soci, staţiunea rusească de la Malul Mării Negre unde, peste câteva luni, va avea loc ediţia din 2014 a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările