Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”

Viktor Ianukovici ar fi pregătit o reprimare violentă a protestelor din Euromaidan

Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnaliştii ucraineni verifică acum mii de documente găsite în apropiere de reşedinţa oficială a preşedintelui Ianukovici de la Mezhyhirya, la 20 de kiloemtri de Keiv. Hennadi Moskal, fost ministru-adjunct al Internelor din Ucraina, a publicat pe internet o serie de documente care detaliază planurile militare pentru înconjurarea Pieţei Independenţei, scena mişcării Euromaidan din Kiev, cu lunetişti care să deschidă focul asupra protestatarilor, transmite cotidianul britanic „The Guardian”. 
 
Vehicule blindate şi aproximativ 22.000 de poliţişti ar fi fost mobilizate, printre care şi 2.000 de ofiţeri speciali Berkut, dacă planurile lui Ianukovici ar fi fost puse în practică, arată documentele. 
 
Moskal, fost membru al partidului Iuliei Timoşenko, spune că a publicat aceste informaţii pentru a pune presiune asupra noilor autorităţi ucrainene de a-l aduce pe Ianukovici în faţa justiţiei. 
 
Mai multe documente din calupul găsit vor fi publicate pe parcursul acestei săptămâni, a declarat pentru Reuters unul dintre jurnaliştii care le analizează. 
 
Cel puţin 88 de ucraneni au murit în Euromaidan săptămâna trecută, cei mai mulţi dintre ei după ce au fost împuşcaţi de lunetişti. Ianukovici a fugit vineri după-amiază din Kiev şi nimeni nu l-a mai văzut de sâmbătă, când a încercat să fugă din ţară la bordul unui avion, în Doneţk. 
 
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”. După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.
 
Nave ruseşti au ajuns pe coasta ucraineană a Crimeii. Cresc temerile asupra unei invazii Nave militare ruseşti transportând soldaţi au ajuns pe coasta ucraineană a peninsulei Crimeea, potrivit site-ului rus de informaţii flot.com, alimentând temerile experţilor că ar putea reprezenta începutul unei anexări a regiunii autonome ucrainene, Crimeea, de către Rusia, anunţă publicaţia online International Business Times.
 
„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.
 
De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.
 
De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.
 
FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.
 
Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările