Viitorul secretar general al NATO ar putea fi un american, iar SACEUR un european

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vremea când a condus Ministerul Apărării Naţionale, actualul europarlamentar - invitat pe 14 martie la o discuţie despre evoluţiile din nordul Mării Negre - era, ca şi azi, un partener de dialog atent la interlocutori, la mesajele directe sau sugerate, fiind conştient că răspunsurile sale au girul unor experienţe unice, la nivel înalt, marcate de calmul şi surâsul românului născut acolo unde se pune harta în cui.

Cum se văd evenimentele din Crimeea, de pe holurile şi din aula Parlamentului European?

Ce explicaţii reale au reacţiile cunoscute - iniţial exprimate doar pe Twitter şi la telefon, în convorbirile purtate cu locatarul numărul 1, de la Kremlin -, ale unor lideri europeni surprinşi de turnura situaţiilor dramatice din Kiev şi din peninsula Crimeea?

De când există intenţia unor oficiali răsăriteni de a partaja Ucraina?

Pentru care motive liderii comunităţii europene preferă să aibă o poziţie mai retrasă, în condiţiile când Moscova vrea evident să negocieze numai cu Washington D.C. şi nu doar dosarul ucrainean?

Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care a răspuns ex-ministrul apărării naţionale, în prezent europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, la un brainstorming ce poate fi integral vizionat în imaginile inserate mai jos. 

Nu puţine au fost surprizele şi confesiunile distinsului invitat, inclusiv o variantă de ultimă oră privind pe viitorul secretar general al NATO şi pe următorul Comandant Suprem al Forţelor Aliate din  Europa, puternicul SACEUR. Vizionare plăcută. 

******************************

NOTA BENE:

La puţine ore de la realizarea brainstormingului prezentat în imaginile video de mai sus, Pentagonul a autorizat difuzarea unor imagini sugestive de la  antrenamentul puşcaşilor marini din Batalionul 4 Amfibii de Asalt, care au efectuat o debarcare spectaculoasă, de pe nava marinei militare americane USNS Obregon, pe timpul exerciţiului Bold Alligator, cel mai mare de acest tip, în ultimii 10 ani. Exerciţiul reprezintă revitalizarea întregii game de operaţiuni amfibii în care cooperează Forţele Navale Americane cu Corpul Infanteriei Marine. Exerciţiul se concentrează pe lupta posibilă cu forţele inamice de astăzi, accentuând avantajele unei riposte declanşate cu forţe dislocate pe mare. Orice asemănare cu condiţii comparabile, existente în nordul Mării Negre este pur întâmplătoare…

Concomitent, televiziunea militară rusă a difuzat imagini sugestive, care nu mai au nevoie de niciun comentariu, privind o operaţiune mimată de desant pe un teritoriu inamic, la care au participat circa o mie şi cinci sute de paraşutişti ruşi, evident eliberatori. Exerciţiul a implicat utilizarea a 17  aeronave, de tipul IL - 76 şi a multor vehicule de luptă, de artilerie.

Altfel este linişte, pace şi progres în Crimeea, doar urmează un referendum liber de prezenţa autorităţilor ucrainene, aneantizate de Forţele Speciale Ruse.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite