„Viitorul Regatului Unit nu poate fi decât în Europa“, îi spune Macron lui Johnson pe treptele Palatului Elysée

„Viitorul Regatului Unit nu poate fi decât în Europa“, îi spune Macron lui Johnson pe treptele Palatului Elysée

Boris Johnson si Emmanuel Macron FOTO AFP

”Viitorul Regatului Unit nu poate fi decât în Europa”, i-a spus preşedintele francez Emmanuel Macron joi, premierului britanic Boris Johnson, pe treptele Palatului Elysée, unde l-a primit înaintea summitului G7 ce se desfăşoară la Biarritz, în sud-vestul Franţei, de la 24 la 26 august, adăugând că Brexitul, prevăzut la 31 octombrie, ”nu este alegerea Uniunii Europene” (UE), relatează Le Figaro.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Vreau să spun (poporului britanic) că numai el este cel care-şi alege destinul”, a subliniat şeful statului francez.
 
Macron a apreciat că o soluţie cu privire la ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”) ”în cadrul a ceea ce s-a negociat” este posibilă, dar că ”noi nu vom ajunge în 30 de zile la un acord care să fie departe de bază”.
 
”Eu vreau un acord”, a declarat presei Boris Johnson.
 
”Cred că putem avea un acord şi un acord bun”, a adăugat premierul britanic.
 
Şeful Guvernului conservator, care s-a angajat la o ieşire ”cu orice preţ” din UE la 31 octombrie, s-a declarat ”puternic încurajat” şi de discuţiile pe care le-a purtat miercuri cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin.
 
Merkel a sugerat miercuri seara că Marea Britanie şi UE ar putea ajunge, în 30 de zile, la o înţelegere cu privire la ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop” în engleză), care înveninează dezbaterie cu privire la Brexit şi a cărei retragere o cere Johnson.
 
”Avem suficient timp să găsim o soluţie pentru frontiera” irlandeză, a dat asigurări Johnson.
 
Însă şeful Guvernului britanic a reafirmat că regatul va părăsi Uniunea, cu sau fără acord, la 31 octombrie.
 
El a adăugat că Executivul britanic nu va reimpune în niciun caz controlul la frontiera irlandeză, care urmează să devină, după divorţ, singura frontieră terestră între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.
 
Johnson a apreciat că este posibil să fie menţinute atât integritatea pieţei unice, cât şi integritatea Regatului Unit.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: