Viitor monarh. În aşteptarea copilului Ducelui & Ducesei de Cambridge

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorabilia regală
Memorabilia regală

Noile generaţii de familii regale aduc în atenţie problema succesiunii şi modernizării legislaţiei. În regate precum Suedia, Olanda, Norvegia, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Marea Britanie, legea salică a fost abandonată în favoarea succesiunii bazate pe primogenitura egală (primul născut, indiferent de sex). Astfel, copilul Ducelui şi Ducesei de Cambridge va fi al treilea la succesiunea tronului Marii Britanii, după Charles şi William.

În ultimele 9 luni, mass media internaţională a surprins fiecare pas, fiecare ceremonial la care Ducesa a participat alături de Principele William, Duce de Cambridge şi de familia regală. Popularitatea monarhiei britanice este confirmată de sondaje, îndeosebi de la căsătoria Principelui William cu Catherine Middleton, Jubileul de Diamant al domniei Reginei Elisabeta a II-a, sau Festivalul Încoronării ce se desfăşoară în aceste zile (11-14 iulie) la Londra. În iunie 2012 un sondaj realizat de 'Ipsos Mori' arăta că 90% dintre britanici sunt mulţumiţi de modul cum Regina Elisabeta II îşi îndeplineşte misiunea de monarh. 

Dintre cei mai simpatizaţi membrii ai familiei regale britanice, aşa cum arată sondajele din noiembrie 2012, Principele William este favoritul cu 62%, urmat de Regina Elisabeta cu 48%, Principele Harry şi de Catherine, Ducesa de Cambridge. De la ultimul sondaj, cu certitudine procentajele de simpatie pentru Ducesa au crescut. 

Principesa Diana a fost prima mamă a unui moştenitor prezumtiv care a ales să nască la spital, la maternitatea privată Lindo – St.Mary din Londra. Aici s-a născut Principele William, precum şi fratele său Harry. Alegerea aceluiaşi loc de către Ducele şi Ducesa de Cambridge indică dorinţa acestora de instituire a unei tradiţii.

Principesa Diana alaturi de fiul sau William si Principele Charles, iunie 1982
Principesa Diana alaturi de fiul sau William si Principele Charles, iunie 1982

Imediat după naşterea Principelui sau Principesei de Cambridge, un oficial al administraţiei regale va pleca de la spital către Buckingham, cu un document ce are înscrise datele copilului, ora naşterii, dacă este Principe sau Principesă, eventual numele şi greutatea. În cele din urmă actul oficial va fi afişat pe un şevalet aurit la porţile principale ale Palatului Buckingham, acest moment fiind parte a tradiţiei regale britanice. Numai atunci anunţul poate fi preluat şi transmis de presă sau de mijloacele de socializare ca twitter sau facebook.

Reprezentant al unei noi generaţii, Principele William va asista la naşterea copilului său, aceasta întâmplându-se pentru prima dată în istorie. Astfel modernitatea se alătură ritualurilor consacrate de notificare a naşterii, apoi a ceremonialului de botez, care va avea loc conform tradiţiei la Castelul Windsor în capela privată. Rolul monarhului  în educaţia unui viitor suvern de regulă este decisiv. În acest caz însă Principele William va deţine un rol important, alături de soţia sa, în educaţia copilului regal, tradiţia fiind îmbinată cu dorinţa de normalitate a unui cuplu regal modern.

Memorabilia regală celebrează momentul istoric, multe din suveniruri mai aşteaptă să imprime numele şi data naşterii copilului. Titlul care va fi atribuit este ASR Principele/Principesa de Cambridge. Există variante de nume: pentru fată Alexandra, Diana, Elizabeth, Charlotte; pentru băiat George, James, Alexander, Arthur. Dacă Catherine va naşte o fată, ea nu va fi prima Principesă de Cambridge din istorie, cea dintâi a fost Mary Adelaide Wilhelmina Elizabeth, născută în 1833, mama Reginei Mary (soţia Regelui George V). Şi titulatura Principe de Cambridge a mai existat, spre exemplu Principele George, născut în 1819, nepotul Regelui George III.

Interesul crescut pentru monarhia britanică (conform sondajelor), stârneşte în aceeaşi măsură curiozitate pentru primul copil al Ducelui şi Ducesei de Cambridge, cu atât mai mult cu cât va beneficia de modificările aduse de noua Lege a Succesiunii la tronul britanic care a fost adoptată de Parlament, primind aprobarea regală în 2013. Un nou capitol de istorie se va scrie în aceste zile şi cu ajutorul jurnaliştilor profesionişti, care vor imortaliza prin intermediul imaginilor portretul unui viitor monarh.

St.Mary Hospital - dm

                                                                              ***

In asteptarea unui viitor monarh de catre presa internationala, mai putin de cea romana

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite