VIDEO Momente incredibile la Minsk. Zeci de femei, reţinute de bărbaţi cu măşti şi cagule negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momente tensionate la Minsk  FOTO Profimedia Images
Momente tensionate la Minsk  FOTO Profimedia Images

Poliţia din Belarus a arestat sâmbătă, 12 septembrie, cu brutalitate, zeci de manifestante care participau la o adunare paşnică a mii de persoane în centrul Minskului. Protestau împotriva violenţelor poliţieneşti şi a fraudei electorale, potrivit presei şi unor militanţi pentru drepturile omului.

Adunarea din centrul Minskului precedă o mare manifestaţie în masă, care ar putea avea loc duminică, 13 septembrie. 

Cei mai mulţi dintre participanţi erau femei, iar unele şi-au făcut loc în mulţime cu cratiţe şi polonice, pe când altele scandau „Daţi-ne-o pe Maşa noastră!“, făcând referire la Maria Kolesnikova, din opoziţie, şi „Pleacă!“, la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, scrie Digi 24. 

Kolesnikova, 38 de ani, a fost arestată, după ce se opusese expulzării forţate. Aceasta a devenit un simbol al rezistenţei, în condiţiile în care alţi lideri ai opoziţiei au fost închişi ori obligaţi să părăsească ţara, între ei, Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la scrutinul prezidenţial din 9 august.

În Piaţa Libertăţii din centrul capitalei, mai mulţi bărbaţi cu măşti şi cagule negre au încercat să le disperseze pe manifestante, care nu s-au lăsat intimidate, potrivit imaginilor Belsat şi Tut.by. Într-o altă înregistrare video, se observă cum poliţişti împing cu violenţă manifestante în dube ale poliţiei. Cel puţin 30 de persoane au fost arestate, anunţă grupul de apărare a drepturilor omului, Viasna.

Realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, cu un scor de 80%, pe 9 august, la preşedinţia fostei republici sovietice, a determinat o serie de proteste. Manifestanţii au contestat alegerile, care ar fi fost trucate şi au insistat că Tihanovskaia ar fi fost adevărata câştigătoare. 

Tihanovskaia a cerut sâmbătă, 12 septembrie, poliţiei să nu mai reprime protestele. „Violenţa pe care o aplicaţi împotriva femeilor este ruşinoasă“, arată ea într-un comunicat de presă. „Oricine comite o crimă împotriva manifestanţilor va fi tras la răspundere“, a avertizat Tihanovskaia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite