VIDEO Vortexul polar a lovit, în luna mai, America. Luni va ajunge şi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine realizată de NASA, în 2019, cu efectele Vortexului Polar asupra continentului nord-american (arhiva)
Imagine realizată de NASA, în 2019, cu efectele Vortexului Polar asupra continentului nord-american (arhiva)

Un val de aer arctic se îndreaptă spre Europa dinspre nordul Oceanului Atlantic şi Groenlanda. Astfel, începând luni, vremea se va răci simţitor în vestul şi nordul continentului, iar luni masele de aer vor ajunge spre centrul Europei.

Meteorologii avertizează că în Germania, în următoarele zile, va avea loc un „haos meteorologic”, fiind aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsoare. Dacă în weekend au fost temperaturi ridicate, ajungâd şi la 28 de grade Celsius, de luni însă sunt aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsori mai ales zonele din vestul, centrul şi sudul Germaniei.. Ei spun că va avea loc un „haos meteorologic”.

„Ne vom confrunta cu un haos meteorologic total în următoarele trei zile. Mai foarte cald, apoi furtuni şi chiar ninsori. În plus, va fi ger luni, marţi şi miercuri dimineaţa. Este posibilşi îngheţ local. Acest lucru poate fi dăunător pentru plante”, a avertizat meteorologul Dominik Jung, de la Q.met. Şi în unele zone din Ucraina, ar putea să cadă ninsori. Până marţi, valorile termice vor fi mai mici cu 12 grade Celsius, decât media pentru această perioadă a anului.

De asemenea, începând de luni, se aşteaptă să cadă ninsoare, iar de la 400 la 600 de metri altitudine să se depună până la 10 centimetri de zăpadă în sud Germaniei.

Peste 100 de milioane de americani se vor confrunta cu temperaturi extreme pentru această perioadă a anului şi în contrast cu vremea caldă din ultimele zile. În Central Park din New York a nins, sâmbătă, un eveniment complet atipic pentru luna mai, a raportat serviciul meteorologic american, citat de CNN. De vină ar fi vortexul polar care va aduce temperaturi de sub 0 grade celsius în unele state din nordul şi estul Statelor Unite.

„Zăpadă în Central Park! În mai! Sistemul de observaţie a suprafeţelor a înregistrat zăpadă. Ultima oară când a nins pe această dată din mai este în anul 1977”, se arată într-un tweet al meteorologilor americani de la NWS.

Temperaturile s-au aflat şi ele la un record minim, sâmbătă – 1 grad Celsius. Peste noapte, a nins şi în statele Pennsylvania, Vermont, New Hampshire, Massachussetts şi Maine. În Shaftsbury, Vermont, s-au aşternut 22 de centimetri de zăpadă. În unele state din nord-est vremea s-a simţit, mai degrabă, ca una de început de martie decât de mijloc de mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite