VIDEO Ce vor protestatarii de la Kiev: „Nu am avut niciodată o ţară a noastră! Ianukovici nu este preşedintele nostru“

VIDEO Ce vor protestatarii de la Kiev: „Nu am avut niciodată o ţară a noastră! Ianukovici nu este preşedintele nostru“

Protestatarii proeuropeni îşi petrec nopţile în stradă FOTO Reuters

Protestele de la Kiev au mobilizat peste 300.000 de oameni frustraţi că preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, a refuzat apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius. În timp ce Primăria oraşului a fost ocupată de protestatari, Ministerul de Interne a decis să deplaseze în Kiev trupe militare din Crimeea.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2004, la presiunea străzii, aşa-numita Revoluţie Portocalie, alegerile prezidenţiale s-au repetat după 17 zile de proteste. Acum, protestatarii strânşi în centrul Kievului şi în alte oraşe importante din Ucraina cer demisia întregului guvern şi alungarea preşedintelui Ianukovici. 
 
Primăria din Kiev a fost transformată, peste noapte, într-o cazemată în care protestatarii se adună cu mic, cu mare, se îngrămădesc, îşi petrec nopţile pe jos în saci de dormit sau servesc mâncare caldă. Aici şi-au construit baricade şi capcane pentru poliţişti, pentru a nu putea fi evacuaţi cu una, cu două.
 
Dar ce vor protestatarii? Jurnaliştii de la The Telegraph au intervievat mai mulţi protestatari, din toate păturile societăţii, pentru a afla ce anume îi motivează să iasă în stradă, în ciuda frigului pătrunzător. Ce dorinţe au ucrainienii şi cum îşi văd aceştia viitorul ţării?
 
 
 
 
"Am venit aici pentru că mă declar în favoarea asocierii cu Uniunea Europeană. Consider că ucrainenii ar trebui să semneze acordul de asociere. Vreau să arăt că noi, ucrainenii, avem drepturile noastre în această ţară. Politicienii noştri au contradicţiile lor, aşa că noi trebuie să le arătăm încotro mergem. Sunt aici încă de joia trecută şi voi rămâne în stradă până la final."
Natalia, 19 ani, studentă la sociologie
 
"De ce sunt aici? Pentru că nu vreau să trăiesc într-o ţară în care copiii sunt bătuţi. Nu există niciun guvern care să pună poliţia ca să bată nişte copii, copiii mei! Sunt aici de la începutul protestelor, adică de o săptămână şi voi rămâne în stradă până când vom obţine victoria, adică îndepărtarea lui Viktor Ianukovici. Suntem un grup care am venit de la Novolinsk, din vestul ţării, dintr-un oraş de lângă Lvov. Nu ne-am aranjat nimic, unde să stăm."
Ivan Perchakov, 34 de ani, muncitor în construcţii
 
"Ucrainenii simt că nu au avut niciodată o ţară a lor. Suntem aici pentru că nu avem o Ucraină a noastră. De cât timp credeţi că aşteptăm să fim independenţi? Viktor Ianukovici? El nu este preşedintele nostru. Alegerile au fost falsificate, chiar şi în 2010. El aranjează totul. Vom sta aici până când se va termina totul!"
Sofia Vlasova, 48 de ani, muncitoare în fabrică
 
"Aceste culori, roşu şi negru, sunt cele ale Armatei Insurgente Ucrainene şi acum simbolizează lupta pe care o poartă întreaga ţară. Uitaţi-vă în jur! Toată lumea luptă pentru ceva! Unii vor să ne alăturăm Uniunii Europene, alţii vor să dărâme guvernul iar alţii vor să obţină bucăţica lor de putere. Am venit din Poltava, 200 de kilometri de Kiev. Sunt cu fratele meu şi încă doi prieteni. Am venit să ajutăm. Suntem împotriva acestui guvern şi este o prostie să nu ne alăturăm Europei. Victoria noastră înseamnă să schimbăm regimul politic şi sunt convins că dacă vom avea un nou preşedinte, atunci va fi semnat şi acordul european."
Oleg, 36 de ani, olar
 
 
"Sunt aici pentru că urăsc acest guvern care nu mă reprezintă. Urăsc preşedintele, nu este preşedintele meu! Urăsc faptul că poliţia bate lumea pe stradă şi că sunt studenţi în închisoare pentru că şi-au exprimat drepturile, în mod democratic. Acest guvern trebuie să plece! Şi noi suntem parte din Europa. Suntem chiar în centrul ei! Dar pentru guvernul nostru, asta nu înseamnă nimic! Revoluţia noastră, la fel ca şi cea Portocalie, a fost acuzată că a comis vărsare de sânge. Nu este adevărat! Voi rămâne în stradă atâta timp cât este nevoie!"
Ivan, 35 de ani, profesor de arte
 
"Toţi ucrainienii vor această schimbare, de aceea am ieşit în stradă! În primul rând, nu vreau ca un fost condamnat să conducă ţara mea! Asta este preşedintele şi toată lumea o ştie! Personal, vreau doar să avem o relaţie de schimburi economice cu Europa. Nu vreau să ne deschidem graniţele. Oamenii discută deseori despre cum Ucraina este prinsă între Europa şi Rusia. Trebuie să ne decidem! Ţara asta ar trebui să tindă spre mai bine! Preşedintele, însă, nu vrea să schimbe această stare de fapt! Vrea să rămână totul, aşa, ca să mai jefuiască această ţară! Sincer, atunci când am auzit că lumea se adună în stradă, nu am fost interesat. Dar apoi am văzut cum poliţia a bătut copii neînarmaţi şi pe care îi loveau deşi erau la pământ! Vă daţi seama, ce animale?!"
Sergey Fedorchuk, 22 de ani, student
 


 

"Vrem ca toate lucrurile să fie făcute într-o manieră civilizată. Am câştigat acest drept! Avem o ţară bogată, avem resurse şi avem industrie! Vrem pentru copiii şi nepoţii noştri să aibă un loc decent în care să trăiască, locuri de muncă, salarii şi nu să fie conduşi de o castă care rupe în două această ţară. Am venit aici din Transcarpatia. Ucraina a fost mereu o ţară europeană. Da, este o revoluţie sângeroasă şi vom sta în stradă până când îl vom alunga pe Viktor Ianukovici!"
Anatoly Rudechenko, 50 de ani, pensionar, fost poliţist 

 

CITEŞTE ŞI: 

 

Rusia promite Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură Uniunii Vamale

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov, citate de Bloomberg.

VIDEO UPDATE Poliţia din Kiev a arestat nouă persoane, suspectate de tentativă de asalt a Preşedinţiei. Mii de ucraineni continuă protestul în faţa Parlamentului

Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Un deputat ucrainean îl avertizează pe Ianukovici că ar putea avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

FOTO VIDEO Ucraina: Protestatarii, bătuţi cu bestialitate de trupele speciale. Câţiva manifestanţi au încercat să demoleze statuia lui Lenin

Imagini şocante au apărut pe internet, în ultimele zile, de la protestele din capitala ucraineană Kiev. După ce au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, mai mulţi protestatari au fost arestaţi.

 

Polițiștii stau față în față cu protestatarii proeuropeni, în fața clădirii Parlamentului de la Kiev FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • Polițiștii stau față în față cu protestatarii proeuropeni, în fața clădirii Parlamentului de la Kiev FOTO Reuters
  • Polițiștii stau față în față cu protestatarii proeuropeni, în fața clădirii Parlamentului de la Kiev FOTO Reuters 
  • Mii de protestatari proeuropeni s-au strâns marți în fața Parlamentului, pentru a cere demisia președintelui ucrainean Viktor Ianukovici FOTO Reuters
  • Polițiștii păzesc clădirea Parlamentului ucrainean FOTO Mediafax/AFP
  • Protestatarii care susțin integrarea europeană au ieșit în stradă și în noaptea de luni spre marți FOTO Reuters
  • Un preot stă în fața unui altar improvizat, în apropierea unei baricade din Piața Independenței din Kiev FOTO Reuters
  • Protestatarii și-au petrecut noaptea de luni spre marți în Piața Independenței din Kiev FOTO Reuters
  • Mii de demonstranți proeuropeni au ieșit în stradă și în orașul ucrainean Lviv, pe 2 decembrie FOTO Mediafax/AFP 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările