VIDEO Veneţia, inundată de valuri, provocate de vânt şi de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani

VIDEO Veneţia, inundată de valuri, provocate de vânt şi de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani

Veneţia a fost inundată marţi seară de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, turiştii înaintând cu greu pe străzile inundate pentru a se adăposti, în timp ce un vânt puternic a provocat valuri în Piaţa San Marco, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, iar alarma pentru inundaţii a sunat de-a lungul canalelor oraşului italian, a anunţat centrul de monitorizare a fluxului.
 
”În prezent are loc un flux excepţional de ridicat. Toată lumea a fost mobilizată pentru situaţia de urgenţă”, a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
 
Din 1923, când au început să fie făcute măsurători, doar o singură dată apa a atins un nivel mai ridicat, de 1,94 metri, în 1966.
 
În timp ce personalul serviciilor de urgenţă a început să verifice pagubele produse pe canale, presa italiană a relatat că un localnic de 78 de ani a fost ucis prin electrocutare, atunci când casa i-a fost inundată.
 
Garda de coastă a suplimentat numărul bărcilor, pentru a fi folosite ca ambulanţe.
 
Mesele şi scaunele pentru aperitive pluteau pe alei, în întuneric, alături de umbrele răsturnate, în timp ce apa a intrat şi în cele mai înalte cizme.
 
Taxiurile de apă care au încercat să lase oamenii la hotelurile istorice de pe Grand Canal au descoperit să intrările erau inundate, iar clienţii au fost ajutaţi să intre pe ferestre.
 
”Va fi o noapte lungă”, a scris pe Twitter Brugnaro, afirmând că, în timp ce nivelul apei a început să scadă, ”temerile de acum câteva ore au fost înlocuite de evaluarea pagubelor produse”.
 
Primarul a adăugat că nu va declara stare de urgenţă în oraş.
 
Inundaţia excepţională, atribuită crizei climatice, ”este o rană care va lăsa un semn permanent”.
 
La somptuosul Gritti Palace, care de-a lungul deceniilor a fost gazda unor membri ai unor familii regale şi a unor celebrităţi, între care Ernest Hemingway, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, barul decadent a ajuns în mare parte sub apă.
 
Tapiţeriile bogate au fost puse pe mese, în timp ce apa a ajuns la canapelele de catifea şi la cărţile îmbrăcate în piele.
 
Un cuplu de turişti francezi a relatat că au fost nevoiţi să înoate, după ce unele platforme din lemn plasate în jurul oraşului în zonele expuse la inundaţii s-au răsturnat.
 
Începând din 2003, un proiect major de infrastructură a fost pus în practică pentru a proteja oraşul, dar a fost afectat de depăşirea costurilor planificate, scandaluri şi amânări.
 
Piaţa San Marco este afectată în special de fluxurile ridicate, fiind situată într-una dintre cele mai joase zone ale Veneţiei.
 
Fenomenul "aqua alta" - creşterea nivelului apelor care marţi au atins 127 de centimetri, cu aproximativ 50 % din oraş inundat, va continua cel puţin până sâmbătă, fapt ce îi preocupă pe experţi cu privire la pagubele pe care le-ar putea provoca.
 
Marţi, la orele 5:30 ale dimineţii atât Veneţia cât şi localitatea învecinată Chioggia au tras semnalul de alarmă, avertizând populaţia privind mareea înaltă care a atins 127 de centimetri în cursul zilei şi care ar putea dura întreaga săptămână dacă vor continua ploile ce afectează Italia.
 
Ca urmare a fenomenului, grădiniţele şi şcolile primare au fost închise.
 
Expertul de la Institutul Ştiinţelor Mării al Consiliului Naţional de Cercetare Georg Umgiesser a declarat agenţiei AGI, că deşi nu crede că nivelul apelor va depăşi 145 de centimetri, "îngrijorător este faptul că vom avea o maree înaltă până în data de 16 noiembrie".
 
Potrivit prognozei primăriei din Veneţia s-ar putea atinge miercuri nivelul de 145 de centimetri, în timp ce sâmbătă nivelul ar putea să scadă la între 95 şi 125 de centimetri. Între timp, turiştii se plimbă pe pasarele instalate de autorităţile oraşului pentru a se putea bucura de atracţii, precum Piaţa San Marco.
 
Pe lângă dificultăţile de deplasare ale turiştilor şi localnicilor, una dintre cele mai mari preocupări este biserica San Marco, care este deja afectată de o inundaţie de 70 de centimetri, apa acoperind mozaicul pardoselii şi picioarele coloanelor care au fost restaurate după "aqua alta" din octombrie 2018.
 
Unul dintre aşa numiţii procuratori ai bazilicii San Marcos, Pierpaolo Campostrini, şi-a exprimat preocuparea ziarului local Il Gazzettino, subliniind că "nu există apărare în faţa creşteri apelor".
 
El a explicat că încă nu pot fi estimate pagubele însă acestea vor fi prezente după retragerea apelor, deoarece "apa se infiltrează prin fundaţie iar când se evaporă sarea rămâne în interior".
 

FOTO EPA / EFE

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO EPA / EFE
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE 
  • FOTO EPA / EFE
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: