VIDEO Ungaria a facilitat transportul blindatelor ruseşti spre Serbia, pe calea aerului. Cum se justifică Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul transport de armament rusesc spre serbia s-a făcut pe calea aerului, după ce Ungaria şi-a deschis spaţiunl aerian pentru aeronava rusească. Deşii negă, ruşii au încercat să trimită blindatele pe apă, pe Dunăre, dar România nu şi-a dat acordul, în baza sancţiunilor UE la care este supusă Moscova după anexarea Peninsului Crimeea de la Ucriana.

Ungaria îşi apără decizia de a permite tranzitarea spaţiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancţiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească, informează portalul politico.eu.

 Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spaţiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit.

"Desigur că am fost notificaţi în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spaţiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată", a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze şi spaţiul aerian al Poloniei şi Slovaciei, alte două state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că "implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE".

Ministerul Apărării de la Belgrad a anunţat sâmbătă că zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state.

Preşedintele Serbiei l-a lăudat, luni, pe liderul de la Kremlin pentru că a consolidat armata statului din Balcani cu tancuri de luptă şi vehicule blindate, în contextul unor temeri ale statelor vestice că acumularea de arme ar putea ameninţa pacea fragilă din regiune, potrivit Associated Press.

Preşedintele Aleksandar Vucici a inspectat livrarea a 10 vehicule blindate de patrulare, trimise de Rusia Armatei sârbe, ca parte a unei înţelegeri de a furniza 30 de tancuri T-72 şi 30 de vehicule de recunoaştere BRDM-2.

AP notează că vehiculele au fost livrate, în ciuda refuzului României de a le lăsa să tranziteze Dunărea, din cauza unor sancţiuni internaţionale împotriva Moscovei, legate de acţiunile sale din Ucraina. România este membru NATO, în timp ce Serbia susţine că este neutră militar, în pofida relaţiilor sale apropiate cu Moscova.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Rusia a transportat cu avionul 10 vehicule blindate în Serbia, săptămâna trecută, folosind spaţiul aerian al Ungariei.

„Cel mai important lucru pentru noi este că am reuşit să transportăm vehiculele în Serbia”, a spus Vucici. „Cum şi pe ce cale au venit este treaba noastră”.

Rusia şi-a ajutat aliata Serbia să-şi sporească forţa militară, stârnind îngrijorări în regiunea Balcanilor, marcată de război. În timpul spargerii sângeroase a fostei Iugoslavii, în anii 90, Serbia a fost în război cu vecinele Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Serbia, singura aliată a Rusiei din regiune, în ciuda faptului că-şi doreşte să adere la UE, a primit deja şase avioane de luptă MiG-29 de la Rusia şi aştreaptă livrarea de elicoptere de atac şi de transport, până la sfârşitul acestui an.

Vucici i-a mulţumit lui Putin pentru „întărirea capacităţii de luptă a forţelor noastre armate”.

Ambasadorul rus în Serbia, care a participat la ceremonia de luni, a declarat că Moscova este pregătită să continue susţinerea Belgradului, susţinând că întărirea Armatei sârbe reprezintă „întărirea securităţii din regiune”.

„Rusia este pregătită şi mereu va fi pregătită pentru cooperarea tehnică şi militară cu Serbia”, a spus el. „Vom continua să lucrăm în această direcţie”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite