VIDEO Ucraina: Protestatarii încearcă să blocheze din nou sediul Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de manifestanţi proeuropeni au încercat să blocheze miercuri sediul Guvernului, unde urmează să aibă loc o şedinţă a Consiliului de miniştri, însă toate căile de acces erau blocate de poliţie, potrivit unui jurnalist AFP.

Manifestanţii, care protestează faţă de suspendarea procesului integrării europene a Ucrainei, au fost nevoiţi să se oprească la cordoanele de poliţişti, scandând "Ruşine!" şi "Demisia!".

Ei cer plecarea premierului Mikola Azarov şi preşedintelui Viktor Ianukovici de la putere.

Aproximativ 100 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea instituţiei.

Este vorba despre prima reuniune a Guvernului ucrainean după demonstraţii de forţă ale opoziţiei, care a mobilizat peste 100.000 de manifestanţi în Piaţa Independenţei, la Kiev, şi alte zeci de mii în alte oraşe din ţară.

Confruntări cu forţele de ordine în cursul acestei manifestaţii s-au soldat cu peste 100 de răniţi, inclusiv numeroşi jurnalişti.

Forţele antirevoltă ucrainene au evacuat marţi, prin violenţă, Piaţa Independenţei, ocupată de mai multe zile de către opoziţie, rănind aproximativ 30 de persoane.

Autorităţile ucrainene au recunoscut "excese" din partea poliţiştilor, iar şeful poliţiei capitalei a fost nevoit să demisioneze în urma acestei reprimări, care a consolidat mobilizarea opozanţilor.

Autorităţile ucrainene au suspendat în mod brusc, la sfârşitul lui noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de mai multe luni, reorientându-se către Rusia.

Această schimbare de poziţie a provocat manifestaţii din partea opoziţiei şi o mobilizare fără precedent de la "revoluţia portocalie" prooccidentală din 2004.

Sub presiunea străzii şi liderilor opoziţiei, între care boxerul Vitali Kliciko, fostul preşedinte al Parlamentului Arseni Iaţeniuk şi naţionalistul Oleg Tiagnibok, Parlamentul a introdus pe ordinea de zi o moţiune de cenzură vizându-l pe Azarov şi Guvernul său, dar care nu a trecut.

Opoziţia îl acuză pe premier că este vinovat personal pentru violenţele comise de poliţişti împotriva unor manifestanţi şi că a "vândut Ucraina Rusiei".

O delegaţie ucraineană ar urma să efectueze o vizită la Bruxelles miercuri, pentru a continua negocieri ce ar putea permite semnarea unui acord de asociere cu UE în condiţii mai avantajoase pentru Ucraina, potrivit premierului ucrainean.

Altă delegaţie ucraineană este aşteptată miercuri la Moscova, pentru a discuta un parteneriat strategic cu Rusia, potrivit aceleiaşi surse.

Forţe speciale, mobilizate la Kiev pentru consolidarea securităţii

 Forţe speciale ale Ministerului ucrainean de Interne au fost trimise la Kiev pentru a garanta securitatea în timpul manifestaţiilor, a declarat marţi comandantul forţelor speciale din Crimeea, Nicolai Balan, citat de agenţia ucraineană UNIAN.

Potrivit lui Balan, duminică şi marţi, la Kiev au fost trimişi militari din localităţile Simferopol şi Krasnokamenka.

"Forţele speciale nu se ocupă de dispersarea manifestanţilor, ci sunt un «scut viu», adică au rolul de a asigura măsurile de ordine publică şi o bună funcţionare a instituţiilor de stat", a precizat şeful departamentului juridic al forţelor speciale din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, Dmitri Şetinin, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, peste 120 de poliţişti erau marţi în continuare spitalizaţi, după reprimarea violentă a manifestanţilor sâmbătă, în Piaţa Independenţei din Kiev.


Foştii preşedinţi ai Ucrainei consideră că actualul Guvern trebuie să demisioneze

Foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestaţiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia, a anunţat marţi ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică.

Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina.

"Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp", a declarat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

"Schimbarea rapidă a poziţiei a dus la izbucnirea unor proteste şi, astăzi, aceste proteste reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea în ţară şi pentru integritatea Ucrainei. Acest fapt ar putea avea consecinţe politice şi economice grave", a adăugat el.

În opinia foştilor preşedinţi ucraineni, puterea ar trebui să iniţieze un dialog atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Rusia.

"Considerăm că puterea ar trebui să iniţieze imediat un dialog cu Uniunea Europeană, iar Guvernul să demisioneze într-un mod european civilizat", a afirmat Kravciuk, subliniind că "cele mai importante valori pentru Ucraina, democraţia şi libertatea, sunt în pericol".

"Condamnăm cu fermitate utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici. Legile şi Constituţia prevăd dreptul fiecăruia la liberă exprimare", a declarat fostul lider politic pentru ziarul Segodnya.

"Vrem ca în ţară să fie pace şi linişte, să fie asigurate relaţiile strategice cu alte state, inclusiv cu Rusia. Sperăm că puterea va auzi dorinţele poporului", a adăugat Kravciuk, susţinut de Kucima (preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005) şi Iuşcenko (2005-2010).

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE. Această decizie a dus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Ulterior, forţele de ordine au intervenit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanţi rămăseseră în urma protestelor de vineri.


Kievul trimite miercuri delegaţii la Bruxelles şi la Moscova

 Premierul ucrainean Mikola Azarov a anunţat marţi că o delegaţie oficială se va deplasa miercuri la Bruxelles, iar alta la Moscova, după refuzul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, sub presiunea Rusiei, relatează AFP.

"Miercuri, o delegaţie va merge la Bruxelles, unde vom continua negocierile, care ne vor permite să semnăm un acord de integrare europeană în condiţii avantajoase pentru Ucraina", a declarat Azarov.

"Această delegaţie este în curs de formare", a adăugat el. Vizita delegaţiei ucrainene nu a fost confirmată la Bruxelles.

"Nu putem să confirmăm vizita delegaţiei ucrainene miercuri, la Bruxelles. Data şi locul vor fi stabilite prin mijloace diplomatice şi, de îndată ce va fi găsit un acord, ele vor fi anunţate", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Füle.

"Tot miercuri, o altă delegaţie se va deplasa la Moscova, deoarece încercăm să consolidăm parteneriatul nostru strategic şi să relansăm relaţiile noastre comerciale cu Rusia", a afirmat premierul ucrainean.


Şeful diplomaţiei canadiene va sosi la Kiev pentru a susţine opoziţia ucraineană

 Ministrul canadian de Externe John Baird a anunţat marţi că se va afla joi şi vineri la Kiev pentru a-i susţine pe liderii opoziţiei ucrainene, care se confruntă cu o reprimare "îngrijorătoare", relatează AFP.

"Mă deplasez la Kiev să discut personal cu autorităţile ucrainene şi să le fac să înţeleagă, în termeni clari, că acţiunile lor nu sunt conforme normelor democratice la care poporul ucrainean are dreptul", a declarat Baird, citat într-un comunicat. "În cursul acestei vizite, mă voi întâlni cu liderii opoziţiei şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a-i informa că beneficiază de sprijinul Canadei", a adăugat el.

Vizita lui Baird în Ucraina are loc cu ocazia reuniunii anuale a celor 57 de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Canada, precum şi Statele Unite, este un stat asociat al acestei organizaţii.

Pe de altă parte, secretarul american de stat John Kerry a îndemnat marţi Guvernul de la Kiev „să asculte vocea poporului“, după ce decizia preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a renunţa la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a atras proteste masive, relatează Reuters.

Kerry a spus că ucrainenii au demonstrat „în număr incredibil de mare“ în favoarea acordului de apropiere de UE, pe care Ianukovici l-a respins săptămâna trecută în favoarea stimulentelor din partea Rusiei.

„Domnul Ianukovici a luat, evident, o decizie personală, iar poporul nu este de acord cu această decizie“, a spus Kerry, după o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO la Bruxelles.

„Cu certitudine există dovezi puternice de oameni care şi-ar dori să se asocieze cu UE. Suntem de partea marii majorităţi a ucrainenilor care vor acest viitor pentru ţara lor“, a spus el într-o conferinţă de presă.

"Îndemnăm Guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască în libertate şi prosperitate. Îndemnăm toate părţile să se manifeste paşnic. Într-un stat european modern nu este loc pentru violenţă", a mai declarat secretarul american de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite