VIDEO UPDATE Ucraina: Iadul s-a mutat la Lugansk, Doneţk şi Slaviansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insurgenţi pro-ruşi asediază o unitate de grăniceri din Lugansk FOTO AFP
Insurgenţi pro-ruşi asediază o unitate de grăniceri din Lugansk FOTO AFP

Armata ucrianeană a reluat în forţă, astăzi, operaţiunea antiteroristă la Slaviansk, Kramatorsk şi Krani Liman. Lupte intense se duc şi la Semenovka unde separatiştii au tras cu lansatoare de grenade asupa TAB-urilor ucrainene. Militarii de la o unitate a grănicerilor din Lugansk ţin în continuare piept atacurilor separatiştilor, începute luni.

Autorităţile ucrainene au aruncat în luptă forţele aeriene în operaţiunea antiteroristă de lângă Slaviansk. O întreprindere din regiune este în flăcări. Lângă Sloviansk are loc o operaţiune antiteroristă în forţă scrie ministrul de Interne al Ucrainei, Arseni Avakov, pe Facebook.

 „Are loc un schimb intens de focuri. Asupra blindatelor noastre s-a tras cu aruncătoare de grenade. Au rezistat. Bravo constructorilor'', a scris ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov pe Facebook. Acesta a mai precizat că posturile de control şi alte construcţii ale separatiştilor din localitatea Semenovka au fost distruse.

Ministrul de Interne a cerut locuitorilor din Sloviansk şi Kramatorsk să rămână în case pentru a nu-şi pune în pericol viaţa. Teroriştii trag asupra aeroportului din Kramatorsk, scrie presa ucrainenaă citând informaţii postate de  mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare din localitate. Se aud explozii şi tiruri de armă automată. Martorii spun că în câteva cartiere din oraş a fost sistată energia electrică.

Grănicerii din Lugansk asediaţi în continuare de separatişti

Militarii de la o unitate a grănicerilor din Lugansk ţin în continuare piept atacurilor separatiştilor, începute luni. Cinci insurgenţi proruşi au murit, iar opt au fost răniţi. De cealaltă parte, opt grăniceri au fost răniţi.  Peste 400 de separatiştii au atacat, duminică spre luni o unitate de grăniceri  ucraineană, aflată la graniţa cu Federaţia Rusă.

La ora 00.30, au ajuns 100 de pro-ruşi înarmaţi, au ocupat un perimetru de luptă, iar primul atac cu mitraliere şi grenade a început la 4:00 dimineaţa şi a durat aproximativ 40 de minute, informează agenţia de presă ucraineană Unian. Grănicerii au reuşit să facă faţă atacului separatiştilor, recurgând chiar la imnul naţional. Un clip încărcat pe YouTube de activiştii de la EuroMaidanPR arată că din interiorul bazei atacate se aude aude imnul Ucrainei.

La 7:00 dimineaţă, aproximativ 400 de insurgenţi înarmaţi au înconjurat unitatea de grăniceri şi au dat un nou asalt . De data aceasta au intrat în luptă şi lunetiştii care au tras de pe blocurile de locuit. După 12 ore de lupte crâncene, poliţiştii de frontieră uciseseră cinci insurgenţi, iar şapte grăniceri erau răniţi, dintre care patru grav. Rebelii au reclamat faptul că aviaţia ucraineană a bombardat oraşul. Conducerea Operaţiunii Antitero a anunţat că a trimis întăriri în sprijinul grănicerilor atacaţi la Lugansk. Separatiştii au evacuat civilii dintr-o zonă rezidenţială de la marginea oraşului, unde au avut loc schimburi de focuri intense cu armata ucraineană.

O explozie a avut loc, luni seara,  în clădirea Administraţiei Regionale din Lugansk, capturată anterior de militanţii proruşi. Purtătorul de cuvânt al Operaţiunii Antitero, Aleksei Dmitraşevski, spune că forţele ucrainene nu au tras în clădire. Pe reţele de socializare au apărut informaţii că insurgenţii pro-ruşi ar fi ţintit un avion ucrainean, dar au nimerit în cladirea Administraţiei Regionale. Şapte persoane au murit şi opt sunt rănite în stare gravă în urma exploziei din clădirea Administraţiei Regionale din Lugansk, a precizat şeful Departamentului Sănătate al regiunii, Pavel Malîş

Rusia cere „coridoare umanitare“

Pe acest fundal, Rusia a anunţat că va cere „coridoare umanitare“ în estul Ucrainei într-un proiect de rezoluţie pe care îl va propune Consiliului de Securitate al ONU. Dar, secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut, luni, autorităţilor ruse „să pună capăt fluxului de armament şi luptători în Ucraina, să condamne separatiştii înarmaţi şi să-şi folosească influenţa pentru a elibera observatorii OSCE, luaţi ostatici“. Şeful NATO amai făcut apel la conducerea Federaţiei Ruse, la finalul unei reuniuni la nivel de ambasadori NATO-Rusia, să interacţioneze constructiv cu preşedintele nou-ales al Ucrainei, Petro Poroşenko.

Moscova a propus Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie pentru încheierea de către autorităţile Ucrainei a unui armistiţiu cu insurgenţii proruşi. Reprezentantul Kievului la ONU a criticat dur documentul.

"O rezoluţie din partea Rusiei pentru detensionarea situaţiei din Ucraina este cinică şi imorală. O ţară care a ocupat şi anexat o parte din teritoriul ucrainean, o ţară care finanţează terorismul şi fărădelegea în regiunile din estul ţării propune acum un plan de armistiţiu. Cât de lipsit de respect faţă de comunitatea internaţională trebuie să fii ca să propui un astfel de acord?", a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheev.

Şi Washingtonul a criticat rezoluţia propusă de Rusia. Ieri, Pentagonul a denunţat atacul asupra punctului de grăniceri din Lugansk şi a acuzat Moscova că ar sta în spatele acţiunilor separatiştilor din regiune.

De cealaltă parte, reprezentantul Kremlinului a declarat, la reuniunea NATO-Rusia, prima de la anexarea Crimeei, că Alianţa Nord Atlantică favorizează tensiunile din estul Ucrainei.

Nici la Doneţk nu e linişte

 Mai mulţi insurgenţi înarmaţi au asediat redacţia în care funcţionează ziarele Donbass şi Vecerni Donetk, solicitând ca politicile editoriale ale celor două publicaţii să fie schimbate, scrie agenţia Interfax. Acestea militează pentru unitatea Ucrainei. Unul dintre angajaţi a declarat că jurnaliştii sunt sechestraţi în interiorul clădirii şi că zece bărbaţi înarmaţi au ocupat două etaje. Despre locul în care se află redactorii-şefi ai acestor două importante ziare din oraş nu se ştie.

Luptătorii subordonaţi aşa-numitei Republici Populare Doneţk au luat cu asalt secţiile de poliţie din mai multe sectoare ale oraşului, scrie presa ucrainenană. La un post de control a fost capturaţi şefii secţiilor de miliţie a două sectoare din Doneţk precum şi şoferii acestora. Сâteva posturi de control ale separatiştilor de lângă Doneţk au fost distruse.

Oamenii părăsesc oraşul Doneţk, majoritatea marilor întreprinderi şi-au stopat activitatea, , iar separatiştii terorizează oraşul cu răpiri de persoane. Băncile lucrează conform unei program redus, iar în majoritatea bancomatelor lipsesc banii.

Aproape 200 de morţi

Procurorul general interimar al Ucrainei, Oleg Mahniţki a declarat că în urma ciocnirilor dintre armata ucraineană şi separatiştii din regiunile Lugansk şi Doneţk din sud-estul Ucrainei au murit 181 de persoane.

„În general, în timpul luptelor din regiunile Doneţk şi Lugansk au murit 181 de persoane, iar 293 au fost rănite, inclusiv 59 de militari”, a spus Mahniţki în timpul conferinţei de presă de marţi.

Oficialul de la Kiev a mai spus că 35 de clădiri ale administraţiilor locale şi ale poliţiei sunt ocupate de forţele de autoapărare.


Liderul separatist din Doneţk l-a cunoscut pe omologul din Slaviansk în conflictul din Transnistria

Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", afirmă că a luptat în conflictul din Transnistria, în anii 1990, alături de un presupus agent al serviciilor militare ruse aflat în prezent în estul Ucrainei, conform Financial Times.

Întrebat cum a ajuns în estul Ucrainei, Aleksandr Borodai, care este cetăţean rus şi are domiciliul în Moscova, a explicat că a fost invitat de Igor Strelkov, un comandant militar rus din Slaviansk, considerat de autorităţile ucrainene agent al Serviciului rus pentru informaţii militare.

"Îl cunosc pe Strelkov de mult timp, din anii 1990, când am luptat împreună în Transnistria", a spus Borodai, "premierul" autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", creată de separatişti proruşi în estul Ucrainei.

"Cunosc şi alte persoane din elita politică a Rusiei", a subliniat liderul separatist prorus.

Poroşenko, oficializat preşedinte

Ieri, Comisia Electorală Centrală din Ucraina a anunţat oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 25 mai, conform cărora Petro Poroşenko a fost ales din prima rundă cu 54,7% din toate voturile numărate. Următorul candidat este Iulia Timoşenko care a acumulat aproape 13% din sufragiile numărate.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite