VIDEO La trei decenii de la moartea sa, Josip Broz Tito a ajuns "visul oricărui lider absolutist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 de ani de la moartea lui Josip Broz, numit Tito, fostul preşedinte al Iugoslaviei, stilul şi cultura mediului său de viaţă a revenit la Sarajevo. Ediţia online a Deutsche Welle scrie, marţi, că "Tito a fost adulat de 20 de milioane de cetăţeni ai ţării sale drept un conducător cu viziune".

Decedat pe 4 mai 1980, "preşedintele pe viaţă al Iugoslaviei", Josip Broz Tito, nu a fost uitat de lume, asta şi pentru că stilul de conducere autocratic, stârpirea oricărei mişcări democratice şi violenţa cu care şi-a tratat Tito inamicii politici au fost date uitării.

Mai citiţi şi:

Ion Iliescu despre Revoluţie: E clar că au fost agenţi ai CIA, ai KGB la faţa locului dar doar pentru că ei trebuie să fie informaţi

Radu Ciuceanu:„Dacă Stalin mai trăia, poate scăpam de comunişti”

Atmosfera guvernării fostului şef al statului ex-iugoslav poate fi regăsită, după cum relatează Deutsche Welle, În "Cafeneaua Tito" din Sarajevo. Sursa citată precizează: "Lămpile atârnate de tavan sunt confecţionate din căşti ale fostei armate naziste. Pe pereţi sunt imagini marţiale şi tăieturi din ziare ale secolului trecut. Tinerii pălăvrăgesc şi râd la cafea şi bere. Iar bustul lui Tito amplasat la intrare se uită cu o privire severă către stradă".

Amintiri despre un lider din timpul comunismului

La cafenea, lumea laudă fosta conducere a lui Tito, iar declaraţiile celor de la mese sunt în favoarea unui lider care s-a stins din viaţă în urmă cu trei decenii.

„A fost preşedintele Iugoslaviei, bătrânii zic că era un om bun. Şi dacă ne uităm la pozele de aici, cu câtă lume s-a întâlnit la viaţa lui, uitaţi aici, cu Churchill... Se zice că Iugoslavia era atunci unul din cele mai puternice state ale lumii", este de părere un client din "Cafeneaua Tito".

Altcineva îşi aminteşte de acele vremuri: „Poliţia era extrem de severă, atunci nici nu aveai voie să îi spui ceva unui poliţist. Acum forţele de ordine nu mai capătă pic de respect, iar criminalitatea e deja exagerată. Să nu mai vorbim de diferenţele dintre săraci şi bogaţi..."

O altă părere vine dintr-un alt colţ al localului din Sarajevo: „Am auzit numai de bine de el, foarte puţine lucruri negative. Nostalgia e în floare, nu numai la părinţii mei. Viaţa ar fi fost mai bună atunci, pentru că nimeni nu dădea importanţă numelui sau originii".

Ernes, Arif şi Nazif au vârste între 17 şi 24 de ani. Nu au cunoscut vremurile acelea. Tot ce ştiu despre ele e din poveşti. La momentul morţii lui Tito, în spatele faţadei comuniste crescuse deja demult naţionalismul.

Oamenii par să fi uitat de vremurile din trecut

Articolul publicat de jurnaliştii de la Deutsche Welle face referire şi la trecut. "Au urmat războaiele sângeroase ale anilor '90. Iar de pe urma pierderilor omeneşti şi economice din fostele provincii - astăzi şapte state mai mult sau mai puţin independente - mulţi nu şi-au revenit nici azi", scrie sursa citată

Probabil de aceea pare-se că oamenii au uitat execuţiile în masă după eliberarea ţării de trupele naziste, arestările oponenţilor politici şi economia socialistă ineficientă. Iar legenda "bunului" Tito a devenit mai puternică tocmai în statele care au avut de suferit cel mai mult de pe urma războiului.

Referitor la ţările din fosta Iugoslavie, ediţia online a Deutsche Welle precizează: "Dar nici Slovenia - stat membru UE - nu face excepţie. Iar în viitorul membru al UE - Croaţia - tocmai s-au restaurat casa natală şi vaporul personal al lui Tito. Nemaivorbind de serialul de succes cu niciun alt nume decât...Tito".

În Muntenegru, în golful Kotor, se organizează în fiecare an o sărbătoare a tinerilor, cu ocazia zilei de naştere a fostului conducător. La Belgrad, un nepot de-al lui Tito tocmai a fost ales anul trecut preşedinte al nou formatului partid comunist.

Chiar şi în Kosovo - singura parte a fostei Iugoslavii fără o majoritate de origine slavă - mai atârnă poza lui Tito în aproape fiecare casă.

Joška Broz: "Tito a atins visul oricărui lider absolutist"

Joška Broz, nepotul fostului lider, este convins că valul "Titostalgiei" abia începe să cuprindă Balcanii de Vest. Iar Momo Cvijovic, curatorul muzeului din fosta reşedinţă a lui Tito, este de părere că:

„Tito a atins visul oricărui lider absolutist: a fost venerat în timpul vieţii, iar după moartea sa este în continuare în inimile oamenilor. Popularitatea sa nu scade nici azi, la 30 de ani de la moartea sa".

Tito a fost alături de Ceauşeascu, la inaugurarea hidrocentralei "Porţile de Fier"

Fostul preşedinte al Iugoslaviei, Tito, s-a întâlnit, pe 16 mai 1972 cu fostul lider comunist al R.S. România, Nicolae Ceauşescu. Cei doi au vizitat hidrocentrala de la "Porţile de Fier" şi au inaugurat, la acea dată, celebra construcţie. Iată, mai jos, unul din puţinele filme color păstrate în arhiva celor două state, de-a lungul timpului.

Acest material a fost prezentat, după mulţi ani, de postul de televiziune RTS2, în luna aprilie 2008:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite