VIDEO Theresa May, despre atacul din Siria: Nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal

VIDEO Theresa May, despre atacul din Siria: Nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal

FOTO EPA

În urmă cu câteva ore, în urma unui apel cu preşedintele Franţei, premierul Regatului Unit, Theresa May a declarat că Marea Britanie se va alătura Statelor Unite şi Franţei într-un atac strategic asupra mai multor depozite chimice din Siria, scrie The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aceasta este prima oară în calitate de Prim-ministru când a trebuit să iau decizia de a însărcina forţele noastre armate în luptă - şi nu este o decizie pe care am luat-o cu uşurinţă”, a mărturisit May.
 
„Am făcut-o pentru că cred că această acţiune este în interesul naţional al Marii Britanie. Nu putem să permitem ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal - în Siria, pe străzile din Marea Britanie, sau în orice alt loc al lumii. Am fi preferat o altă soluţie. Însă, în acest caz, aceasta nu există”, a mai adăugat aceasta, după ce a confirmat că forţele engleze se vor alătura atacului american din Siria.
 

În discursul său, primul ministru a mai explicat că „am încercat fiecare canal diplomatic”, dând exemplu şi implicarea Rusiei care şi-a folosit dreptul de veto în votul privind o rezoluţie care urmărea realizarea unei investigaţii conduse de ONU asupra atacului chimic de la Douma. May a relatat apoi că „nu există nicio alternativă practică la a folosi forţa pentru a degrada şi opri uzul de arme chimice al regimului sirian”.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 4.00 (ora României), Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au condus un atac militar asupra mai multor depozite chimice din oraşele siriene Damasc şi Homs.

Acţiunea vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Douma de sâmbăta trecută.

Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea „nu se termină aici” şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.

Într-o conferinţă de presă, liderii militari au subliniat că atacul a fost concentrat pe „maximizarea distrugerii depozitelor” şi că s-a făcut tot posibilul pentru a minimiza victimele din rândul civililor.
citeste totul despre: