VIDEO Summitul care decide soarta UE/ Eşec al liderilor UE pe schimbarea de tratat, acord pe regulile fiscale stricte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul euro depinde de deciziile care se vor lua astăzi şi mâine la Bruxelles
Viitorul euro depinde de deciziile care se vor lua astăzi şi mâine la Bruxelles

Liderii statelor membre UE nu au ajuns la un acord pe schimbarea tratelor Uniunii Europene la un summit considerat istoric pentru moneda euro.

Lipsa unaninimităţii în rândul statelor membre UE a făcut ca deciziile să fie adoptate printr-un accord internaţional care va fi semnat în luna martie sau mai devreme. Obiectivele rămân ca schimbările să fie incluse în tratattul UE, "cât mai curând posibil" se arată în concluziile summitului.

Şefii de state sau de guverne din Bulgaria, România, Polonia, Danemarca, Letonia, Lituania au anunţat că intenţionează să facă acest lucru în timp ce Suedia şi Cehia vor avea consultăti în Parlamentele naţionale înainte de a lua o decizie.

Primele decizii ale summitului (surse)

1.
Liderii Uniunii Europene au convenit în timpul primei nopţi de summit, la Bruxelles, asupra noilor norme fiscale care vor impune o disciplină bugetară mai strictă, potrivit mai multor surse diplomatice citate de Reuters.

2.
Liderii UE au decis asupra sancţiunilor automate pentru indisciplinaţii din zona euro în privinţa deficitul bugetar. Sancţiunile pot fi blocate doar dacă trei sferturi din ţări votează împotrivă.

3.
Regula fiscală privind bugetele echilibrate trebuie pusă în constituţiile naţionale.

Dezbaterile continuă pe fondul permanent de salvare şi pe modalităţile de schimbare a tratatului.  Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a propus ca toate cele 27 de state membre să accepte o schimbare a regulilor prin revizuirea unui protocol al tratatului UE, variantă care ar putea fi implementată fără a fi nevoie de procedura de ratificare completă. Cancelarul german Angela Merkel cere însă o schimbare totală a tratatului care să dea regulilor fiscale mai multă greutate. „Nemţii sunt obsedaţi de felul în care ar trebui să facem lucrurile şi susţin că trebuie să schimbăm tratatul. Sunt total obsedaţi. De asta negocierile merg atât de greu", a declarat un diplomat european, citat de Reuters.

22: 30 Variantele din spatele uşilor închise

Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul de salvare de 500 de miliarde euro de salvare destinat exclusiv zonei euro, care ar urma să intre în acţiune din iunie 2012 - ar putea participa la recapitalizarea băncilor, potrivit unui draft al discuţiilor din cadrul summitului, citat de Reuters.O altă variantă discutată este ca MES să primească licenţă bancară, opţiune respinsă de Germania în timpul summitului şi neagreată de Banca Centrală Europeană. Practic, Mecanismul European de Stabilitate ar urma să funcţioneze în paralel cu Fondul European pentru Stabilitate Financiară. Citeşte cum vor acţiona cele două entităţi

Liderii UE discută o creştere a contribuţiei europene, prin băncile centrale din cele 17 state din zona euro, la Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu până la 150 de miliarde de euro sumă ce ar putea fi folosită de ţările cu probleme din zona euro. Alte 50 de miliarde de euro ar urma să provină de la ţările din afara zonei euro, au declarat surse diplomatice europene citate de EuObserver.

20:10 David Cameron, premierul Marii Britanii: Sunt discuţii importante şi avem nevoie de stabilitate în zona euro care este bună pentru statele UE la fel ca şi pentru UK. În acelaşi timp trebuie să protejăm şi interesele Marii Britanii.

20:00 Martin Schulz, preşedintele grupului socialiştilor europeni din Parlamentul European: Nu ne permitem o divizare a Europei într-o structură de 17-10 (ţări euro vs non euro). Poate mai bine ne-am gândi la o soluţie UE 26-1, a spus Schulz cu trimitere la Marea Britanie care nu susţine schimbarea tratatelor decât în schimbul unor garanţii pentru sistemul său financiar. Vezi detalii pe Adevărul Europa

BBC: Punctele cheie ale propunerii franco-germane care se discută la summit:

- Sancţiuni automate pentru oricare stat care depăşeşte limita deficitului de 3% din PIB
- „Regula de aur" - care să limiteze deficitul trebuie introdusă în legislaţiile naţionale din statele membre
- Investitorilor privaţi nu vor mai fi nevoiţi să-şi asume pierderi - cum a fost cazul Greciei
- Mecanismul European pentru Stabilitate trebuie să funcţioneze de anul viitor şi nu din 2013 aşa cum era stabilit iniţial
- Liderii zonei euro se vor întâlni în fiecare lună, pe durata crizei, pentru a discuta variante de creştere economică

19: 45 Semnal din SUA: Preşedintele american Barack Obama
a declarat că este foarte îngrijorat de problemele cu care se confruntă economia europeană, adăugând că este nevoie de o strategie fermă şi curajoasă pentru soluţionarea crizei. Vezi detalii aici

19:30 Cancelarul german Angela Merkel:
"Moneda euro a pierdut credibilitate şi acest lucru trebuie să fie câştigat din nou. Va fi clar că vom accepta norme mai stricte. Cele 17 state membre ale euro trebuie să-şi asume acest lucru ceea ce înseamnă că şi Comisia Europeană şi Curtea Europeană de Justiţie vor avea mai multe responsabilităţi".

"Facem un pas important către stabilitate şi uniune fiscală. Cele 17 state trebuie să facă acest lucru pentru întreaga Europă. Negocierile vor arăta dacă această uniune se va baza pe cele 17 ţări din zona euro plus x sau pe toate cele 27.

Moneda euro îşi poate câştiga credibilitatea doar prin schimbarea tratatelor şi ca să facem acest lucru trebuie să ne îndreptăm spre o uniune stabilă. Pentru mine acestea sunt elemente cheie şi sper să avem succes"



18:45 Directorul FMI Christine Lagarde
: FMI va contribui la eforturile din această seară pentru o soluţie decisivă. Citeşte câtă nevoie este acum de FMI în ecuaţia crizei datoriilor din zona euro

18:15 Premierul Luxemburgului Jean Claude Juncker - preşedintele Eurogrupului
- a declarat că propunerea franco-germană pentru modificarea tratatului "duce UE în direcţia cea bună". "Este ceva ce am propus de mai multă vreme". 

18:10 Noul premier desemnat al Greciei Lucas Papademos a sosit la summit. Nu a făcut declaraţii.

Cum să se producă modificările de tratat: în formulă restrânsă - doar zona euro sau în formula completă - toate cele 27 de state membre. Aceasta este una din tensiunile şi deciziile cheie aşteptate în această noapte, de la Bruxelles. Lideri importanţi ai statelor euro sau non euro şi-au anunţat déjà poziţiile. Vezi variantele pentru modificarea tratatului UE

Christine Lagarde, directorul FMI, înaintea summitului din 8 decembrie de la Bruxelles



FRANŢA - Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy:
"Ne dorim o reformă a tratatului. Nu ne putem gândi că semnăm un protocol şi gata, situaţia s-a rezolvat. Trebuie modificate tratatele. Semnate de cei 27 sau de cei 28 şi să fie valabile pentru toţi. Nu putem să ne permitem riscul imobilismului. Trebuie să mergem până la capătul discuţiilor între noi".

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei

POLONIA - Premierul Polonez Donald Tusk: "Trebuie luate decizii care să nu împartă Europa în mai multe viteze, să nu existe mai multe cluburi. Orice soluţii care includ decizii istorice trebuie să îi privească pe toţi. Vom reuşi să ne păstrăm banii şi interesele naţionale doar păstrând unitatea europeană. Europa înseamnă 27 de state membre mândre".

AUSTRIA - Cancelarul Austriei, Werner Faymann, sprijină modificarea tratatului UE care ar duce la crearea unei puteri politice si economice, chiar si cu preţul cedării unei părţi din suveranitatea naţională, potrivit Euractiv. Are însă o coaliţie instabilă, conservatoare, şi va trebui să convingă opinia publică de schimbările necesare.

SUEDIA - Premierul suedez Fredrik Reinfeld: schimbarea tratatelor UE nu este soluţia pe care pietele o aşteaptă în fata crizei datoriilor suverane. "Schimbările legale ar putea lua timp. Sunt poate necesare, dar nu cred ca aceasta este solutia. Pietele vor să ştie dacă forţa noastră de intervenţie este suficientă ", a adaugat el.

ROMÂNIA - Preşedintele Traian Băsescu: România vrea să participe la deciziile Eurozonei. În România, 95% din sectorul bancar e reprezentat de bănci din zona euro. În România suntem dependenţi pentru exporturi de pieţele din Eurozonă - Franţa, Germania, Italia, Spania. Nu putem accepta o Europă cu două categorii de state şi România vrea să participe la deciziile zonei euro pentru că ele sau lipsa lor ne afectează. Trebuie luate deciziile pentru 27 de state, nu pentru cele 17 din zona euro.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite