FOTO VIDEO „Soldatul viitorului“, evoluţie de senzaţie la parada de Ziua Naţională a Franţei de pe Champs-Elysees

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franky Zapata, pe Flyboard Air, la parada de pe Champs-Elysees FOTO AFP / Ludovic Marin
Franky Zapata, pe Flyboard Air, la parada de pe Champs-Elysees FOTO AFP / Ludovic Marin

Un soldat care zbura pe un Flyboard Air a făcut senzaţie, astăzi, cu apariţia sa la parada din 14 iulie, de pe Champs-Élysées.

Francezul campion mondial de jet-ski, Franky Zapata, a oferit un spectacol futurist uluitor la parada din 14 iulie, la Paris, a raportat AFP. El zburat în picioare, cu o puşca în mână, la câteva zeci de metri deasupra solului, pe "Flyboard", un dispozitiv inventat chiar de el.

Această platformă zburătoare propulsată de cinci reactoare cu jet de aer "va permite testarea diferitelor utilizări, de exemplu o platformă logistică zburătoare sau chiar o platformă de asalt" pentru militari, comentase în ajun ministrul forţelor armate Florence Parly la postul de radio France Inter.

Campion al Europei şi al lumii la jet-ski, acest francez din Marseille, în vârstă de 40 de ani, a zburat mai întâi deasupra apei. Motorul, o veritabilă maşină zburătoare autonomă, alimentată cu kerosen, are cinci mini turboreactoare care îi permit să decoleze şi să zboare cu o viteză de până la 190 km/h, cu o autonomie de circa 10 minute.

Acum, Franky Zapata vrea să meargă şi mai departe. La 25 iulie, vrea să reediteze performanţa aviatorului francez Louis Blériot care, în 1909, a efectuat primul zbor complet deasupra unei întinderi mari de apă într-un aparat mai greu decât aerul, când a traversat Canalul Mânecii. Pentru această încercare, Zapata va trebui, pentru prima dată, să îşi alimenteze cu carburant Flybord-ul în timpul zborului. 

Drone, roboţi şi echipamente futuriste - noi arme ale armatei franceze, au fost prezentate publicului, în timp ce avioanele şi elicopterele survolau Parisul.

Mii de militari au participat la defilarea organizată duminică în centrul Parisului cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la eveniment fiind prezenţi Emmanuel Macron, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi vicepremierul britanic David Lidington, informează Le Figaro.

 Peste 4.000 de militari au defilat la paradă sub semnul cooperării militare europene. Cele zece state membre ale Iniţiativei Europene de Intervenţie, create în 2018 la iniţiativa lui Emmanuel Macron, au deschis marşul de pe Champs-Élysées.

soldatul viitorului

De asemenea, la paradă au luat parte 169 de vehicule, 67 de avioane şi 40 de elicoptere (17 din mai multe ţări europene), precum şi 237 de cai.

În acest an, 15 000 de focuri de artificii se vor aprinde  pe cerul Franţei, între care şi la Nice. Focurile de artificii, lansate la sfârşitul serii, marchează punctul culminant al unei zile de festivităţi.

De 14 iulie nelipsite sunt balul pompierilor şi focurile de artificii. Comemorând căderea Bastiliei, Ziua Naţională a Franţei este o oportunitate pentru stat să organizeze o adunare a cetăţenilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite