VIDEO Simbolul protestelor din Belarus, bunica Nina Baghinskaia, reţinută la Minsk. Astăzi, un nou marş de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nina Baghinskaia, între doi membri a trupelor OMON
Nina Baghinskaia, între doi membri a trupelor OMON

Forţele de ordine din Belarus au luat-o pe sus, sâmbătă, şi pe Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani, devenită simbolul protestelor, transmite Reuters. Aproape 2.000 de de manifestanţi, majoritatea femei, s-au adunat sâmbătă în centrul oraşului Minsk pentru a cere demisia preşedintelui Lukaşenko.

Aproape 2.000 de manifestanţi, majoritatea femei, au ieşit în stradă la Minsk pentru a cere demisia şefului statului, Aleksandr Lukaşenko, iar Poliţia a făcut câteva sute de arestări. Forţele de ordine au luat-o pe sus şi pe Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani, devenită simbolul protestelor, transmite Reuters.

Protestele din Belarus continuă după alegerile câştigate oficial de Lukaşenko, dar contestate de opoziţie. Aproape 2.000 de de manifestanţi, majoritatea femei, s-au adunat sâmbătă în centrul oraşului Minsk pentru a cere demisia preşedintelui Lukaşenko.

Potrivit The Moscow Times, care citează AFP, sute de femei au fost reţinute de forţele de ordine. Printre cele reţinute se află şi activista Nina Baghinskaa, în vârstă de 73 de ani, care a ajuns un simbol al protestelor din Belarus.

Conform The Moscow Times, poliţiştii i-au luat steagul şi florile pe care le purta în timp ce o împingeau într-o dubă, dar au eliberat-o la scurt timp după aceea. Poliţia ar fi reţinut atât de multe protestatare, încât a rămas fără locuri în dube, agenţii fiind nevoiţi să elibereze în jur de 10 femei la scurt timp după arestare.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului. De asemenea, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), printre care şi România, au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în Belarus.

Un nou marş de protest este prevăzut pentru duminică

Un nou marş de protest este prevăzut să aibă loc duminică în centrul capitalei belaruse, sub stricta supraveghere a poliţiei, la o zi după arestarea brutală a sute de manifestanţi, informează AFP şi dpa.

După realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, pe 9 august, manifestaţii de o amploare istorică au loc în fiecare duminică, pentru a cerea plecarea preşedintelui Lukaşenko, la putere de 26 de ani.

Manifestaţia de duminică trebuie să înceapă la 14:00 ora Minskului (11:00 GMT), însă apeluri de a protesta şi în alte oraşe belaruse au fost de asemenea difuzate pe reţelele sociale.

Duminică dimineaţa, mass-media de opoziţie au publicat imagini cu convoaie militare care circulau prin centrul capitalei belaruse.

Numărul de persoane arestate sâmbătă a fost mult mai mare decât în timpul unei manifestaţii similare din săptămâna precedentă, Consiliul de Coordonare al opoziţiei atenţionând împotriva "unei noi faze în escaladarea violenţelor împotriva manifestanţilor paşnici".

În faţa presiunilor poliţiei, un canal al opoziţiei foarte urmărit de pe Telegram a publicat o listă cu peste 1.000 de persoane prezentate drept angajaţi ai poliţiei belaruse.

În timpul acţiunilor de protest, manifestanţi încearcă în mod regulat să ridice măştile sau cagulele poliţiştilor care nu poartă insigne sau ecusoane cu identitatea lor.

Refugiată în Lituania, lidera opoziţiei belause Svetlana Tihanovskaia, ce revendică victoria sa în alegerile din 9 august, a afirmat sâmbătă că "belaruşii sunt gata să-i scoată din anonimat pe cei care ascultă de ordine criminale". Trebuie să vă uitaţi în ochii poporului vostru, cel pe care trebuie să-l apăraţi", a spus ea adresându-se forţelor de ordine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite