VIDEO Serialul „Adevărul despre români şi unguri”, o poveste despre maghiarizarea românilor din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul” demarează, începând de duminică, 1 Decembrie (luni, 2 decembrie în ediţia tipărită), un serial despre relaţiile dintre români şi unguri.

Reporterii „Adevărul” au mers în mijlocul românilor din Ungaria. Oficial, acolo trăiesc peste 35.000 de români. Totuşi, aceste cifre sunt neconforme cu realitatea. Dintre aceştia, doar 5.000 de oameni mai vorbesc limba română şi se mai declară de religie ortodoxă.

Serialul “Adevărul despre români şi unguri” va scoate la iveală interesele din spatele acestei chestiuni care nu face altceva decât să slăbească omogenitatea comunităţii româneşti din Ungaria. La mijloc sunt bani, o legislaţie permisivă, o serie de neînţelegeri în interiorul comunităţii de etnici români şi o slabă implicare a statului român în susţinerea valorilor culturale naţionale dincolo de graniţă.

În oglindă, vom prezenta un portret al ungurilor din judeţul Harghita şi de ce aici ziua naţională este 15 martie şi nu 1 decembrie.

Un film documentar realizat pe baza acestor articole va explica ceea ce nu poate fi pus în cuvinte. 

Mai multe detalii despre acest proiect jurnalistic vor fi dezvăluite luni, de la ora 12.30, în cadrul dezbaterilor „Adevărul Live”, de pe www.adevarul.ro.

Adevărul despre români şi unguri. În curând pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite