VIDEO Un sat din Scoţia a fost acoperit de spumă

Fenomen natural RAR într-un sat din Scoţia

Un vechi sat de pescari din Aberdeen, Scoţia, a fost acoperit de spumă, după ce vânturile puternice şi ploile  torenţiale s-au abătut în Marea Britanie, Ţara Galilor şi în Scoţia. Spuma a fost adusă de vânturile puternice din largul Mării Nordului, iar localnicii au fost uimiţi când şi-au văzut vehiculele şi casele acoperite de o „pătură“ albă care nu era zăpadă, ci un amestec din nisip şi apă.

Ştiri pe aceeaşi temă

M-am trezit la şapte dimineaţa şi nu mi-a venit să cred când m-am uitat pe fereastră. La început am crezut că e marea care vine peste noi, dar spuma a înaintat treptat şi din ce în ce mai aproape de casă“, a declarat un localnic pentru un post de televiziune local.

Deşi pare neplăcută, ea este total inofensivă. Spuma de mare este un amestec de apă sărată, nisip şi materie organică, ce se formează atunci când marea este agitată. Nu este periculoasă pentru om, deşi există şi unele excepţii, atunci când algele se descompun în apropierea ţărmurilor şi ajung în spumă.

Marea se comportă ca o maşină de spălat“, a declarat Christopher Todd, ecologist marin la Institutul Oceanografic de la Universitatea St. Andrews, Scoţia. El a adăugat că furtunile estice care s-au abătut asupra coastei Aberdeenshire au dat naştere unei „incredibile acţiuni a valurilor“.

Video

„Aerul s-a acumulat în apă şi s-a amestecat cu materia organică. Este foarte posibil să fie şi celule de fitoplancton care produc un tip de mucus, ce poate lua forma unei astfel de spume după ce este bătut de valuri“, a spus Todd pentru BBC.

Cele mai multe specii de fitoplancton sunt prea mici să fie observate cu ochiul liber, dar ele există şi dau naştere algelor primăvara şi toamna.

Spuma de la Footdee este, cel mai probabil, cauzată de ploile şi de vânturile extreme, cuplate cu  reziduurile vegetale, iar direcţia vântului este cea care a împins spuma spre ţărmurile înalte. Spuma este un fenomen natural şi nu există îngrijorări legate de sănătate“, a declarat un purtător de cuvânt al marinei scoţiene.

Furtunile continuă să ia cu asalt Scoţia, cu ploi şi vânturi puternice. Drumurile, trenurile, podurile şi feriboturile sunt toate afectate de vreme, scrie travel.aol.co.

Între timp, peste 100 de case au fost evacuate şi mai mulţi localnici au rămas blocaţi, după ce ploile torenţiale au provocat zeci de alerte de inundaţii în nordul Regatului Unit şi în Ţara Galilor, scrie Daily Mail.

Vremea rea a făcut deja primele victime. Trei copii au murit în două accidente auto cauzate de condiţiile meteo din Norfolk. Conducătorii ambelor maşini au suferit răni grave şi au fost transportaţi la spital. Un băiat şi mama lui au murit după ce maşina lor a intrat într-un copac în timpul unei ploi torenţiale. Un altul se luptă pentru viaţă într-un spital din regiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările