INFOGRAFIE Cum s-a produs accidentul feroviar din Spania, soldat cu cel puţin 78 de morţi şi 143 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
143 de persoane au fost rănite în urma deraiării trenului FOTO Reuters
143 de persoane au fost rănite în urma deraiării trenului FOTO Reuters

Spania îmbracă haine de doliu după cea mai mare catastrofă feroviară din ultimii 70 de ani, care s-a produs miercuri seară. Cel puţin 80 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite după ce un tren de călători, care circula cu mai mult decât dublul vitezei permise pe ruta Madrid - Ferrol (în regiunea Galiţia), a deraiat la periferia oraşului Santiago de Compostela.

Spania îmbracă haine de doliu după cea mai mare catastrofă feroviară din ultimii 70 de ani, care s-a produs miercuri seară. Cel puţin 80 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite după ce un tren de călători, care circula cu mai mult decât dublul vitezei permise pe ruta Madrid - Ferrol (în regiunea Galiţia), a deraiat la periferia oraşului Santiago de Compostela.

Trenul Alvia de mare viteză, la bordul căruia se aflau 218 pasageri şi patru angajaţi ai companiei feroviare Renfe, gonea, potrivit declaraţiilor făcute chiar de conductor, cu aproximativ 190 km/h pe un tronson unde limita era de 80 km/h. Înregistrările camerelor de supraveghere arată cum trenul intră într-o curbă, având viteză mare, iar câteva vagoane se desprind de pe şine, după care garnitura se răstoarnă, iar cea de-a doua locomotivă ia foc.

Ceea ce a urmat a fost un adevărat scenariu apocaliptic. Trupuri secerate erau răsfirate în jurul liniei de cale ferată, un vagon fusese aruncat pe un taluz din apropierea caselor, iar locuitorii au sărit în ajutorul victimelor prinse între fiare, în timp ce locul accidentului era învăluit tot mai mult  de flăcări şi fum. „Oamenii strigau. Toată lumea a plecat să caute pături şi prosoape ca să ajute răniţii. Nimeni nu a văzut aşa ceva vreodată aici”, a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie în vârstă de 62 de ani, care locuieşte la câţiva metri de locul accidentului.

infografie accident spania

Coloane lungi de ambulanţe, cu girofarurile aprinse, au intrat imediat într-o cursă contracronometru pentru evacuarea răniţilor. În cursul nopţii, toate drumurile din jur au fost împânzite de ambulanţe, cu sirenele pornite, în timp ce, pe calea ferată, membrii echipelor de salvare încercau să îşi croiască drum printre fiarele contorsionate.

La dispoziţia familiilor a fost pusă o clădire a municipalităţii, unde un grup de urgenţă, format din 41 de psihologi voluntari, a început consilierea persoanelor aflate în stare de şoc. În urma apelurilor repetate făcute la televiziune, sute de spanioli s-au aşezat la coadă la spital ca să doneze sânge. „Au fost momente în care erau şi 500 de persoane care aşteptau să doneze”, au declarat surse medicale.

„Merg cu 190!”

Unul dintre mecanicii de tren a rămas prins în cabină după impact şi a comunicat prin staţie cele întâmplate. „Suntem oameni!”, tot repeta el, scrie „El Pais”. „Sper că nu există morţi pentru că îi voi avea pe conştiinţă”, a mai spus bărbatul aflat la conducerea locomotivei.

Înaintea deraierii, mecanicul anunţase prin radio viteza de 190 de kilometri pe oră, în scurt timp a anunţat 200 de km/h, iar în curba A Grandeira, unde a avut loc accidental, a repetat că revenise la 190 de km/h. „Merg cu 190!”, a transmis prin staţie bărbatul care, potrivit Tribunalului Superior din Galiţia, va fi audiat în calitate de inculpat.

Şeful companiei feroviare de stat din Spania a anunţat ieri dimineaţă că trenul deraiat „nu avea nicio problemă operaţională” şi i se făcuse revizia tehnică de curând. Anchetatorii spanioli au demarat deja o anchetă, iar ieri au reuşit să recupereze cutia neagră a trenului, care urmează să fie analizată de specialişti.

O săptămână de doliu în Galiţia

„Mă adresez rudelor şi prietenilor celor morţi, celor răniţi şi a tuturor celor care au căzut victimă acestui nefericit eveniment care, ca oameni şi ca spanioli, ne emoţionează şi ne umple de durere şi tristeţe, şi vreau să le transmit afecţiunea şi solidaritatea familiei regale”, a anunţat regele, care ieri după-amiază s-a deplasat la Santiago de Compostela, împreună cu soţia sa.

În urma tragediei, considerată de UE drept cel mai grav accident din Europa, în ultimii 15 ani (cel mai grav după catstrofa feroviară de la Enschede, Germania, din 3 iunie 1998, când au murit 101 persoane), în Spania vor fi trei zile de doliu naţional, după cum a anunţat premierul Mariano Rajoy, care s-a deplasat la locului accidentului.

Autorităţile din Galiţia au hotărât să contramandeze sărbătorile dedicate Sfântului Iacob, patronul Spaniei, şi au decretat şapte zile de doliu.

Accident feroviar Santiago de Compostela

Citeşte mai multe despre accidentul feroviar din Spania:

FOTO VIDEO Accidentul feroviar din Spania, al treilea cel mai grav din istoria ţării: 78 de morţi şi 143 de răniţi

Accidentul trenului care a deraiat este al treilea cel mai grav din istoria Spaniei, potrivit bilanţului provizoriu, care se ridică la 78 de persoane decedate şi 143 de răniţi.

Viteza excesivă, printre cauzele principale ale accidentului feroviar din Spania. Trenul depăşise cu 100 de kilometri pe oră limita de viteză impusă pe acel traseu

Presa spaniolă enumera, joi, viteza excesivă printre cauzele principale ale accidentului de tren soldat cu 77 de morţi şi 143 de răniţi, miercuri seara, la Santiago de Compostela, în nord-vestul ţării, relatează AFP.

FOTO VIDEO Accident în Spania: Cel puţin 77 de morţi şi 143 de răniţi în urma deraierii unui tren

Cel puţin 77 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 143 au fost rănite, după ce un tren a deraiat, miercuri, la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei. Acesta este cel mai mare număr de victime înregistrat într-un incident feroviar, de la atentatele teroriste de la Madrid, din 2004, când patru trenuri au explodat în patru staţii diferite.

VIDEO Cum s-a produs accidentul feroviar din Spania, soldat cu cel puţin 78 de morţi şi 143 de răniţi

Cotidianul „El Pais” a publicat joi o filmare care arată cum trenul care a deraiat în drum spre Santiago de Compostela s-a desprins de pe şine, iar mai multe vagoane au fost distruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite