VIDEO Rusia a depus la ONU un proiect de rezoluţie prin care acuză Ucraina de folosirea unor muniţii cu fosfor

VIDEO Rusia a depus la ONU un proiect de rezoluţie prin care acuză Ucraina de folosirea unor muniţii cu fosfor

Rusia a depus la ONU un proiect de rezoluţie prin care acuză Ucraina de folosirea unor muniţii cu fosfor FOTO Reuters

Federaţia Rusă a depus joi la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie prin care acuză autorităţile de la Kiev de folosirea unor muniţii cu fosfor, arme considerate disproporţionate în lupta cu insurgenţii, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi documentul a fost prezentant în cadrul unor întâlniri cu uşile închise, proiectul redactat de Rusia a fost „bine primit” de către ceilalţi diplomaţi, a precizat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin.

„Prin intermediul acestui proiect de rezoluţie dorim să oprim violenţa din estul Ucrainei şi să sprijinim politicile OSCE, care au fost sortite eşecului până acum. Facem apel la Consiliul de Securitate al ONU să sprijine rezoluţia noastră”, a declarat Vitali Ciurkin.

Proiectul completează un text asemănător prezentat de Rusia la 2 iunie, în care Moscova îndemna la încetarea violenţelor din sud-estul Ucrainei, precum şi la o implicare mai mare a Naţiunilor Unite în detensionarea acestui conflict.

Potrivit Russia Today, câţiva locuitori din Slaviansk au observat în cursul nopţilor mai multe bombe incendiare lansate din elicoptere sau din avioane. O serie de martori, precum şi câţiva jurnalişti locali au sugerat că atacurile au fost făcute cu muniţii de fosfor.

Ambasadorul rus la ONU a mai declarat că Moscova deţine pentru prima dată „rapoarte” în legătură cu utilizarea unor arme cu fosfor de către forţele militare ucrainene.

Mai mult decât atât, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut o anchetă urgentă asupra tipurilor de bombe incendiare pe care armata din Ucraina le-ar putea folosi.

„Informaţiile despre folosirea de către forţele ucrainene a unor bombe incendiare şi a altor tipuri de arme neselective provoacă o îngrijorare deosebită. Aceste informaţii necesită o verificare urgentă”, a spus Serghei Lavrov, potrivit Itar-Tass.

Replica Gărzii Naţionale ucrainene nu a întârziat să apară, aceasta infirmând acuzaţiile Rusiei şi catalogându-le drept „absurde”.

Folosirea armelor cu fosfor alb este interzisă în zonele civile, conform Protocolului III al Convenţiei din 1980. Substanţa poate provoca arsuri deosebit de grave la nivelul pielii şi poate duce la sufocarea persoanei dacă aceasta inhalează fumul.


Citeşte şi:

Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene

Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov.

FOTO Viaţa în estul Ucrainei a devenit un coşmar

Regiunile afectate de confruntările armate dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene sunt în pragul unei catastrofe umanitare, fără apă, lumină şi alimente.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, discută cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, despre modalităţile de detensionare a situaţiei în Ucraina, anunţă Kremlinul, citat de AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: