VIDEO Putin nu se dezminte: a întârziat şi la a treia întâlnire cu Papa Francisc. Ce cadouri şi-au oferit preşedintele rus şi liderul lumii catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, la a treia audienţă la papa Francisc FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin, la a treia audienţă la papa Francisc FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin a întârziat joi, pentru a treia oară, la o întâlnire cu Papa Francisc. Limuzina preşedintelui rus a intrat la Vatican cu peste 50 de minute după ora prevăzută. O întâlnire „substanţială“ în opinia liderului de la Kremlin, care a avut loc după tradiţionalul schimb de cadouri.

La prima sa întâlnire cu suveranul pontif, în 2013, Putin a sosit cu 50 de minute mai târziu decât trebuia, iar în 2015 a întârziat mai mult de o oră, precizează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres în pagina electronică.

Liderul de la Kremlin a fost primit de papă la începutul unei vizite de zece ore în Italia, unde are programate întâlniri cu omologul său Sergio Mattarella, cu premierul Giuseppe Conte, alături de care va susţine şi o conferinţă de presă comună, dar şi cu vicepremierii Luigi Di Maio şi Matteo Salvini. În cursul serii, după un dineu în onoarea sa şi o reîntâlnire amicală cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, Putin se va întoarce la Moscova.

Discuţia dintre papă şi preşedintele rus a durat 55 de minute. Înainte de dialog, calificat drept „substanţial“ de căptre Putin, cei doi şi-au oferit cadouri.  Papa i-a dat liderului de la Kremlin o medalie comemorativă din Primul Război Mondial, dar şi mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii. El a primit în schimb o carte şi un film despre Michelangelo.

În cursul ultimei întâlniri cu Putin, papa Francisc l-a îndemnat să facă „un efort important şi sincer pentru înfăptuirea păcii“ în Ucraina, fără a-l acuza de implicare în conflictul armat din ţara vecină, aşa cum şi-au dorit catolicii ucraineni.

Această întâlnire a fost precedată de o alta istorică, în Cuba, în februarie 2016, între Francisc şi patriarhul Kirill, prima în o mie de ani între liderii celor două mari confesiuni creştine.

Se aştepta ca situaţia Ucrainei să constituie subiectul principal al discuţiilor preşedintelui rus cu suveranul pontif, găzduite în biblioteca papală oficială din Palatul Apostolic. Însă Iuri Uşakov, un consilier al lui Putin, a declarat că discuţia dintre papă şi preşedintele rus pleacă de la „apărarea obiectivelor creştine sacre din Siria“. Uşakov a exclus orice ipoteză legată de o vizită a lui Francisc în Rusia, spunând că „nu figurează pe ordinea de zi“.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat la Moscova atât de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cât şi de primul preşedinte al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, Boris Elţîn, însă vizita nu a fost posibilă din cauza tensiunilor dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă, notează Reuters.

După Putin, la Vatican vor sosi, vineri, liderii catolici ucraineni într-o vizită de două zile. Ei se vor întâlni cu oficiali ai Bisericii Catolice, pentru a dezbate problemele din ţara lor.

Subiectul Ucraina este unul destul sensibil în relaţiile Moscovei cu Vaticanul.

Aceasta a fost a şasea vizită a lui Putin la Vatican. Prima a avut loc pe 5 iunie 2000, fiind primit atunci de Ioan Paul al II-lea. A doua a fost realizată pe 5 noiembrie 2003, tot la Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea l-a primit pe liderul de la Kremlin în vizită oficială pe 13 martie 2007, conform vaticannews.va.

Monseniorul Paolo Pezzi, arhiepiscopul mitropolit al Maicii lui Dumnezeu la Moscova, a spus că a treia întâlnire dintre Putin şi Francisc este dedicată păcii şi apărării creaţiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite